Lil Wayne:

Var konge i 2008. Nå kan Lil Wayne jakte tronen igjen

Lil Wayne er en av hovedårsakene til at Drake ble så stor som han er i dag. Det kan også være grunnen til at han forsvant.

STJERNE: Før folk visste hvem Kendrick Lamar og Drake var, ble Lil Wayne ansett som verdens aller største rapper. Så forsvant han. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Før folk visste hvem Kendrick Lamar og Drake var, ble Lil Wayne ansett som verdens aller største rapper. Så forsvant han. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått over ti år siden Dwayne Michael Carter Jr. (35), eller Lil Wayne som de aller fleste kjenner ham som, satt på tronen som verdens fremste rapper. Det var før folk visste hvem Kendrick Lamar og Drake var.

Mange mener Drake sitter på tronen nå, eller i det minste er en av hovedutfordrerne til å ta over. Vel, det kan han takke Lil Wayne for:

I 2009 signerte han nemlig en platekontrakt med Lil Waynes Young Money Entertainment, og året etter slapp han albumet «Thank Me Later» som debuterte som nummer én på Billboard 200.

Bransje i utvikling

Men bransjen har utviklet seg i en rasende fart det siste tiåret. I et intervju med Rolling Stones forklarer hovedpersonen det selv slik:

- Nå kan hvem som helst slippe en ny låt på internett, og det kan bli den heiteste låta noensinne.

- Da jeg var i begynnelsen av karrieren min, kunne man ikke gjøre slikt. Men det er fantastisk - bransjen er vidåpen og jobben min er å forbli toneangivende.

BLANT DE STORE: For over åtte år siden spilte Lil Wayne med sin etterfølger Drake, og hiphop-legenden Eminem. Foto: Matt Sayles / AP / NTB Scanpix
BLANT DE STORE: For over åtte år siden spilte Lil Wayne med sin etterfølger Drake, og hiphop-legenden Eminem. Foto: Matt Sayles / AP / NTB Scanpix Vis mer

Høydepunktet

Søndag var det akkurat ti år siden artisten slapp «Tha Carter III», som markerte toppen av hans karriere. En rolle han raskt skulle miste.

På oppfølgingsalbumet valgte nemlig Lil Wayne å gå bort fra suksessoppskriften som ga oss superhitene «A Milli» og «Lollipop», og valgte heller å flørte med rocke-sjangeren på albumet «Rebirth» som ble gitt ut i 2010.

- Albumet fortjener ryktet som et av årets verste, skrev Los Angeles Times' musikkanmelder Jeff Weiss.

Nedturen

Men i stedet for å jage tronen igjen, ble han nødt til å sone åtte måneder i fengsel for ulovlig våpenbesittelse. Siden har han blitt rammet av flere epileptiske anfall, terget på seg sin egen fanskare ved å si at «rasisme ikke finnes» og havnet i rettstvist med sitt eget plateselskap.

- Jeg er en fange, det er også kreativiteten min, skrev han på Twitter i 2014.

HYLLES: Rapperen Drake opptrådte på en nattklubb i Sydney, Australia på tirsdag, da han plutselig avbrøt midt i en sang. Avbrytelsen kom etter at han hadde sett en i publikum grafse på jenter. Det gikk ikke upåaktet hen for den kjente rapperen, som truet med å gi vedkommende «grisejuling». Video: CNN Vis mer

- Du kan muligens knytte Waynes synkende popularitet til Drakes enorme økning - som skjedde rundt da Wayne ble fengslet. Det virker som det drepte ånden og kreativiteten hans, forklarte journalisten Hattie Collins til The Guardian i 2016, og konkluderte:

- Det kan være at han ikke lenger følte at han hadde noe å si.

Lil Wayne har sluppet to album etter fadesen med «Rebirth», men har liksom aldri klart å komme tilbake til det nivået han var på i sine beste år. Nå ser det imidlertid ut at han skal gi det et nytt forsøk.

Nytt håp

Ifølge Billboard ble det denne uka klart at han inngår forlik med plateselskapet Cash Money Records. Det betyr at Tha Carter V sannsynligvis slippes snart.

- Begge parter er fornøyde med et forlik. Jeg kan si at klienten min er fornøyd, uttaler Lil Waynes advokat Ron Sweeney.

- Wayne er sin egen herre. Han har kontroll over sine egne eiendeler, musikken og seg selv. På et tidspunkt vil han la fansen få vite hva som skjer videre.

Rettstvisten holdt på å ta knekken på karrieren til Wayne, innrømmer han i intervjuet med Rolling Stone.

- Jeg tenkte på å legge opp. Men for en person som meg - som blør, spiser, sover og driter musikk - er det veldig vanskelig, fortalte han i 2015.

RAPDRONNING: Solfrid Grande (80) fra Ytterøy i Nord-Trøndelag, har funnet en måte å få ut frustrasjon over Norges eldreomsorg. På eget initiativ, med et ønske om å lage en rap, kontaktet hun produsent Frank Scott. Video: Vision Media UB / Frank Scott Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer