DEBATT

Debatt: Forsvarspolitikk

Vår livline til USA og Nato kan bli en galgeløkke

Vi må gjenoppbygge Norges nasjonale forsvarsevne for å sikre vår selvstendighet.

FORVERRET: Opptrapping av NATOs krigsøvelser i nord og NATOs offensive opprustning i tidligere Øst-Europa, sammen med sabelrasling i Midtøsten, gjør situasjonen mere spent også i våre områder. Det bør påvirke forsvarssjefens faglige råd som framlegges 8. oktober, skriver innsenderen. Her Nato-sjef Jens Stoltenberg på besøk hos USA-president Trump. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
FORVERRET: Opptrapping av NATOs krigsøvelser i nord og NATOs offensive opprustning i tidligere Øst-Europa, sammen med sabelrasling i Midtøsten, gjør situasjonen mere spent også i våre områder. Det bør påvirke forsvarssjefens faglige råd som framlegges 8. oktober, skriver innsenderen. Her Nato-sjef Jens Stoltenberg på besøk hos USA-president Trump. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er forverret siden forrige fagmilitære råd. Det bør påvirke forsvarssjefens faglige råd som framlegges 8. oktober.

Opptrapping av NATOs krigsøvelser i nordregionen og NATOs offensive opprustning i tidligere Øst-Europa, sammen med sabelrasling i Midtøsten, gjør situasjonen mere spent også i våre områder. Tidligere brudd på folkeretten fra USA/NATOs side og militære inngripen for regimeskifter er skremmende.

Vår «Commander in chief» i NATO har varslet mer alenegang og bryter med internasjonale avtaler.

Dersom stormaktene tyr til militær makt innenfor egne innflytelsessfærer vil småstater være utsatt. I så fall vil krav om norske innrømmelser fra stormakter kunne bli langt større enn de vi møter i dag. Dette er en direkte trussel mot vår frihet. Derfor må vi gjøre Norge mer uavhengig av NATO/USA.

Ulike trusseloppfatninger blant NATO-landene, og varige utfordringer sør for Europa kan true våre såkalte alliertes vilje til å komme Norge til unnsetning. Kinas militarisering av Sør-Kina-havet og økt konkurranse mellom USA og Kina/Russland øker et konfliktnivå. Gjennom alliansen med USA/NATO øker faren for at vi dras med i konflikter også utenfor våre egne nærområder. Å ha en såkalt «livline» til USA/NATO blir en usikkerhetsgaranti. Livlina blir galgeløkke!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer