Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Forsvarspolitikk

Vår livline til USA og Nato kan bli en galgeløkke

Vi må gjenoppbygge Norges nasjonale forsvarsevne for å sikre vår selvstendighet.

FORVERRET: Opptrapping av NATOs krigsøvelser i nord og NATOs offensive opprustning i tidligere Øst-Europa, sammen med sabelrasling i Midtøsten, gjør situasjonen mere spent også i våre områder. Det bør påvirke forsvarssjefens faglige råd som framlegges 8. oktober, skriver innsenderen. Her Nato-sjef Jens Stoltenberg på besøk hos USA-president Trump. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
FORVERRET: Opptrapping av NATOs krigsøvelser i nord og NATOs offensive opprustning i tidligere Øst-Europa, sammen med sabelrasling i Midtøsten, gjør situasjonen mere spent også i våre områder. Det bør påvirke forsvarssjefens faglige råd som framlegges 8. oktober, skriver innsenderen. Her Nato-sjef Jens Stoltenberg på besøk hos USA-president Trump. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er forverret siden forrige fagmilitære råd. Det bør påvirke forsvarssjefens faglige råd som framlegges 8. oktober.

Geir Hem
Geir Hem Vis mer

Opptrapping av NATOs krigsøvelser i nordregionen og NATOs offensive opprustning i tidligere Øst-Europa, sammen med sabelrasling i Midtøsten, gjør situasjonen mere spent også i våre områder. Tidligere brudd på folkeretten fra USA/NATOs side og militære inngripen for regimeskifter er skremmende.

Vår «Commander in chief» i NATO har varslet mer alenegang og bryter med internasjonale avtaler.

Dersom stormaktene tyr til militær makt innenfor egne innflytelsessfærer vil småstater være utsatt. I så fall vil krav om norske innrømmelser fra stormakter kunne bli langt større enn de vi møter i dag. Dette er en direkte trussel mot vår frihet. Derfor må vi gjøre Norge mer uavhengig av NATO/USA.

Ulike trusseloppfatninger blant NATO-landene, og varige utfordringer sør for Europa kan true våre såkalte alliertes vilje til å komme Norge til unnsetning. Kinas militarisering av Sør-Kina-havet og økt konkurranse mellom USA og Kina/Russland øker et konfliktnivå. Gjennom alliansen med USA/NATO øker faren for at vi dras med i konflikter også utenfor våre egne nærområder. Å ha en såkalt «livline» til USA/NATO blir en usikkerhetsgaranti. Livlina blir galgeløkke!

En viktig del av vår sikkerhetspolitikk må være å unngå krig og at Norge ikke bidrar til økt rivalisering mellom stormakter. Det bør være en bærebjelke i norsk forsvars og sikkerhetspolitikk.

Å unngå nærsynthet er spesielt viktig for langtidsplanleggingen i Forsvaret, fordi strukturvalg og materiellinvesteringer som gjøres i dag, får konsekvenser flere tiår framover. Politikere som opptrer som et mikrofonstativ for USA/NATO, uten nevneverdig tanke for helheten, gjør Forsvaret en bjørnetjeneste.

Flere har vist til at norsk nasjonal forsvarsevne er svekket ved at store deler av eget militærvesen er nedlagt, og at nesten alle kortene er lagt i hendene på USA/NATO, og investeringer for utenlandsoppdrag.

Kravet er opplagt: Vi må gjenoppbygge Norges nasjonale forsvarsevne for å sikre vår selvstendighet. Vi må kutte galgeløkka og USA/NATO-avhengigheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling