Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vår mann og sin egen herre

Norsk Dusteforbund må på statsbudsjettet. Tøvet vil ingen ende ta. Fredrik Stabel ville forresten ha rundet 100 førstkommende lørdag. Lille-Maud hilser.

STABELS VERDEN:  Fredrik Stabel, her fotografert i 1992, var humoristen og ironikeren som korrigerte samtida i 50 år. Han var avistegner, forfatter og billedkunstner. En ære å jobbe i samme avis som ham.
Foto: Hans Arne Vedlog
STABELS VERDEN: Fredrik Stabel, her fotografert i 1992, var humoristen og ironikeren som korrigerte samtida i 50 år. Han var avistegner, forfatter og billedkunstner. En ære å jobbe i samme avis som ham. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Kommentar

Egen suksess er vel og bra, men andres fiasko er heller ikke å forakte.Dagbladet er avisa som aldri skulle flyttet fra Akersgata,  ettersom det var til denne adressen Fredrik Stabel leverte sine geniale tegninger og tekster til Norsk Dusteforbund fra 1940 til 1990. Hvor er statuen av ham? Av Darwin P.? Stabel ble født 4. januar 1914 og førstkommende lørdag ville derfor mesteren ha rundet 100 år. Det er ingen grunn til å gruble så meget over livet, man slipper så likevel ikke levende fra det.

Stabel er vår mann, sin egen herre og Min Høyhet. Beklager, men i anledning 2014 skal man være ærlig: Stabel er det største og eneste journalistiske forbildet til denne skribent, men det er bare å erkjenne at ingen i dette landet når ham opp til viskelæret. Men, Stabel skal feires. Det gjøres ved Avistegnernes Hus i Drøbak. I følge usikre, men pent kledde kilder kan det hende at president i Norsk Dusteforbund, Darwin P. Erlandsen, vil kretse rundt i skyggene sammen med Didrik From jr. Om Lille-Maud Vonlausbråten får vridd seg ut av forlovelsens bånd, ja det gjenstår i skrivende stund å se.

Okke som: Lørdag er det de mest kjærkomne grunner til å reise til Noregs Venezia, Drøbak, der det blir hilsninger, bløtkake, film, utstilling og selvsagt vin i anledning dagen. Den som ikke er i stand til å bevare et stivnet smil i daglige samvær, er humørsyk. Vi spurte årets Brage-prisvinner for sin monumentale og eksepsjonelle Munch-bok, Steffen Kverneland, om å skrive et par setninger om Stabel:- Fredrik Stabel er Norges morsomme og mest originale tegner og skribent noensinne. Han skapte et helt eget univers i en slags tidløs «i gamle dager»-sone der absolutt alt, til og med gulvteppene, er morsomt. En gigant!

Vi må også ile til å fortelle at i 1985 begynte vi å tumle rundt i avisas lokaler - på det som da het lay out-avdelingen - der en av oppgavene på kveldsskiftet var å hente Stabels tegninger når en faktor eller rektor ropte: Stabel i heisen.

I dag er heisen på dynga. Mange av de beste er også borte. Derfor; på vegne av Plut, Mumle Gåsegg, Bærten og Torvald, Martinsen, røykerommet, drammene, Ryktebørsen, Hammarlund og Splitter Nye På Sidens Venneforening løfter vi blikket til pannen og utfører en nobel rødvinshilsen til Fredrik Stabel - 100 og en sein natt.

PS (sendt inn rett etter deadline): Under denne spalten finner du Stabel 100 som fast post hver eneste dag, vel så lenge danskene betaler for moroa. På papir og litt nett: Radioen vil aldri kunne erstatte avisene helt. I lengden vil det bli altfor dyrt å drepe fluer med radioapparatet.