<strong>DEBATT:</strong>  Leder av nyhetsdivisjonen i NRK Per Arne Kalbakk, Dagbladets sjefsredaktør Lars Helle,  Hans Kristian Amundsen fra statsministerens kontor, AUF-leder Eskil Pedersen og avisredaktør i VG Helje Solberg diskuterte i kveld mediedekningen av 22. juli.
DEBATT: Leder av nyhetsdivisjonen i NRK Per Arne Kalbakk, Dagbladets sjefsredaktør Lars Helle, Hans Kristian Amundsen fra statsministerens kontor, AUF-leder Eskil Pedersen og avisredaktør i VG Helje Solberg diskuterte i kveld mediedekningen av 22. juli. Vis mer

Var mediene varsomme nok?

Dekningen av terrorangrepene 22. juli er temaet når pressen debatterer seg selv i kveld. Se debatten direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Var vi varsomme nok i vår dekning av terroren som rammet 22. juli?  

Det er spørsmålet pressen stiller seg selv under debattmøtet «Etikk under angrep - Var vi varsomme nok?» på Litteraturhuset i kveld. 

I panelet sitter AUF-leder Eskil Pedersen, Hans Kristian Amundsen fra statsministerens kontor, Dagbladets sjefsredaktør Lars Helle, avisredaktør i VG Helje Solberg og leder av nyhetsdivisjonen i NRK Per Arne Kalbakk.

Debatteleder er Lars Nehru Sand fra NRK. Møtet arrangeres av Oslo Journalistklubb.

Forsatt kort tid Det første temaet på agendaen i kveld var 22. juli-kommisjonens besøk på Utøya tidligere denne uken. Mens kommisjonen ønsket pressen med på øya ønsket ikke AUF dette.

- Det handler ikke om vond vilje. For pårørende og etter har det fortsatt gått kort tid, fortsatt er dette veldig tøft, sa AUF-leder Eskil Pedersen.

Han sier at da Utøya ble åpnet for pressen 3. oktober så hadde de fått god tid til å forberede de pårørende på dette. Denne dagen fikk de ikke det.

- Hva betyr mer åpenhet? ble Pedersen spurt av Lars Nehru Sand.

- Jeg vet ikke om jeg har svaret. Vi må forme det og fylle det med innhold. Men Norge kunne sett annerledes ut i dag to måneder etter terroren, sa Pedersen.

Som eksempler på at Norge har møtt terroren med åpenhet trakk han fram at statsminister Jens Stoltenberg fortsatt kan gå gjennom slottsparken til jobb og terroren ikke dominerte hele valgkampen.
Viktig dokumentasjon Mens Dagbladet måtte svare for et stort antall forsider med Breivik, ble VG spurt om rekonstruksjonsbildene som viste terroristen tilbake på Utøya.

Helje Solberg sier hun ville publisert bildene også i dag.

- Vi mener i ettertid at de vurderingene som ble gjort denne dagen står seg også i ettertid, sier hun.

- Jeg mener dette er viktig dokumentasjon, påpeker hun.

Gjelder dette også at dere skrøt av eksklusive bilder på twitter?

- Vi kunne stått oss på å droppet dette, innrømmet hun.

Solberg påpeker også at hun mener teamet for møtet, spørsmålet «Var vi varsomme nok?» er feil.

- Spørsmålet er feil stilt. Jeg synes det er verdt å diskutere var vi for forsiktige den første døgnet. Jeg synes det er verdt å stille seg spørsmålet om vi var for forsiktige med bildebruken, spesielt i forhold til regjeringskvartalet, sier hun.

- Når jeg ser de bildene vi hadde på trykk dagen etter terroren så vet jeg ikke om vi fikk fram det infernoet det var. Jeg synes også der er verdt å spørre seg om vi var for seint i gang med systemkritikken, sier VG-redaktøren.

I helikopter NRK har fått kritikk for at de hadde et helikopter i lufta over Utøya før gjerningsmannen var pågrepet.

- Var det riktig å sende helikopter? spør fikk NRKs Per Arne Kalbakk spørsmål om i debatten.

- Hvis vi hadde visst hva som skjedde der, så hadde det ikke vært riktig.  Jeg vil gjerne fortelle hvordan dette skjedde. Vi var oppe med helikopter for å filme fra regjeringskvartalet. Så kom det tips om at det skulle være skyting på Utøya. Vi besluttet da å dra ned for å ta oversiktsbilder, sier han.

- Det var flyforbud mange steder, men ikke på Utøya. Med den informasjonen vi hadde da, så ser jeg ikke at vi kunne gjort noe annet. Men så er det mange ting som gjør at jeg skulle ønske at vi ikke hadde brukt helikopter, spesielt i forhold til sikkerheten til de som var der, sier Kalbakk.

Eskil Pedersen sier han i hovedsak er fornøyd med mediene.

- Jeg synes i all hovedsak at mediene har dekket 22. juli på en god måte. De aller fleste som har intervjuet meg har vist profesjonalitet og medmenneskelighet samtidig, det skal de ha honnør for. Men det er unntak, sier Eskil Pedersen.

Lite erfaring På debattmøtet ble det presentert en undersøkelse som viser at mange av journalistene som dekket Utøya de første dagene hadde relativt lite erfaring. 25 prosent var sommervikarer, 40 prosent hadde mindre enn fem års erfaring.

- Fredag ettermiddag 22. juli er det mange sommervikarer på jobb, slik er det. Vi i NRK var heldige, det var en del erfarne folk på jobb, tilfeldigvis. Vi prøvde tidlig å være bevisst på at de vi sendte ut hadde erfaring fra vanskelige saker. Men i en slik altomfattende situasjon så er det vanskelig å gjøre dette 100 prosent, sier NRKs Kalbakk.

Også i Dagbladet var det mange sommervikarer på jobb.

- Hadde vi visst hva dette var, så hadde vi nok sendt våre mest erfarne krigsreportere, men vi var også bevisst på dette med opplæring i felt, sier Lars Helle. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer