Var mobbeoffer -  vil bli modell

Ingrid Janne Sæberg (21) ble mobbet hele ungdomstida fordi hun var tynn. Nå vil Sp-politikeren bevise både for seg selv og mobberne at hun kan nå til topps i «Top Model».

Onsdag var første innspillingsdag for tredje sesong av TV3s realityshow.

-  Det bor en liten jævel i meg så det hadde vært en veldig god følelse å kunne si: der kan dere se! Det er vondt å bli mobbet hele ungdomsskolen for å være for tynn, eller stadig å høre usanne anoreksirykter om seg selv. «Top Model» kan være en bekreftelse på at det er ok å være naturlig tynn, sier Ingrid Janne Sæberg.

Hun flyttet hjemmefra da hun var femten delvis for å slippe mobbingen.

-  Ikke kyr og bikini

Den engasjerte politikeren fra Kvinnherad utenfor Bergen er aktiv som fylkesleder i Senterpartiets ungdomsorganisasjon i Hordaland. Samtidig er studenten halvveis i sin bachelorgrad i administrasjon og organisasjon, som hun planlegger å fullføre til våren dersom det ikke går som planlagt i «Top Model». Hun synes ikke det er problematisk å skille rollene som politiker og modell.

-  Så lenge jeg er politikeren Ingrid Janne når jeg kjemper for de sakene som er politisk viktig for meg, og modell når jeg stiller i undertøyet, så ser jeg ikke problemet. Jeg ville ikke stilt opp i bikini omgitt av kyr for å fronte norsk jordbruk og kommunepolitikk, ler Ingrid Janne.

Sæberg har svært lite erfaring som modell, men det lille hun har gjort har klart å terge på seg illsinte horder av demonstranter fra Ottar.

Som vinner av «Bergens Model of the year» i fjor var Ingrid Janne aktuell kandidat til Miss Bergen. Lederen i Senterungdommen kastet klærne da Miss Norway-deltakere viste undertøy i butikkvinduet til Companys i Bergen. Og det på selveste kvinnedagen. Utenfor sto et tjuetall demonstranter fra Ottar og klistret slagord på vinduet.

 VURDERES:  Ingrid Janne Sæberg møtte juryen for første gang onsdag og måtte overbevise dem om at modellmotivasjonen    er på topp.  Juryen f.v.: stylist Tommy Løland, programleder Kathrine Sørland, Annette Stai og fotograf Morten Qvale.
VURDERES: Ingrid Janne Sæberg møtte juryen for første gang onsdag og måtte overbevise dem om at modellmotivasjonen er på topp. Juryen f.v.: stylist Tommy Løland, programleder Kathrine Sørland, Annette Stai og fotograf Morten Qvale. Vis mer

-  Ottar er selv veldig behjelpelig med å gjøre kropp til et oppblåst tema. Det Ottar gjorde med sine slagord var å si at det er negativt og unormalt å være tynn, og at vi gir andre dårlig selvbilde, sier Janne.

Norske vinnere

-  Det er like lett å gi de naturlig tynne dårlig selvbilde. Ottar demonstrerer for rettigheter, men de innskrenker våre. Det handler om frihet, og jeg vil fritt utnytte mine muligheter. Hadde jentene blitt tvunget til å vise undertøy, hadde jeg demonstrert på utsiden av vinduet sammen med dem, sier Ingrid Janne.

Tredje sesong av TV3s «Top Model Skandinavia» har seriestart til våren, og jentene reiser denne gangen til Milano. Onsdag møtte de 21 jentene juryen for første gang, med programleder Kathrine Sørland i spissen. Etter utvelgelsen får ni heldige følge med videre til Milano der den virkelige modelljobbingen begynner.

De siste fire episodene blir de norske gjenværende jentene slått sammen med de svenske og danske finalistene. At norske Kine Lauvaas Bakke og Frøydis Elvenes vant de to forrige sesongene legger ikke mindre press på årets 21 kandidater. Første sesong foregikk innspillingen i New York, og andre sesong var jentene i Paris.

Programleder Kathrine Sørland er klar over at modellkandidatene blir utsatt for sterkt kroppspress, og at fokuset på vekt og mål ofte blir tøft.

-  Syltynt er stygt

-  Dessverre reagerer mange jenter med å slutte å spise når de får kommentarer om kroppen sin. Men det er helt feil. Det er svært viktig å fokusere på at jentene er sunne ved at de både spiser og trener riktig. Det styggeste jeg ser er syltynne jenter, som ikke har en muskel på kroppen. Det viktigste jentene må vise for å gå videre er at motivasjonen er på topp, og at de har særpreg og personlighet, påpeker Sørland.

Rotfestede fordommer

Hvorfor det florerer rotfestede fordommer om modeller som dumme og deilige vet ikke Ingrid Janne, men hun håper å kunne motbevise noen.

-  Mange jeg er glad i synes det er flaut og lite smart at jeg er med på «Top Model», men dette gjør jeg fordi jeg har lyst og synes det er gøy. Jeg tror nok alle jenter en eller annen gang har drømt om modellyrket, og «Top Model» kan være en inngangsport til et trangt marked. Hvis jeg samtidig kan vise at modeller ikke bare er nikkedokker er det jo fint, sier hun.

KNIVER OM TITTELEN: Her er alle de 21 kandidatene til årets «Top Model». Foran programleder Kathrine Sørland.
POLITIKER: Ingrid Janne Sæberg.