Var på gråten

For mye akevitt til pinnekjøttet var årsaken til at Anne-Kat. Hærland blåste rødt på tirsdag. Dagen etter satt hun foran TV-en og ba til Gud om at noe måtte skje i verden som tok fokus vekk fra henne.

Anne-Kat. ble ikke bønnhørt, og dermed er det hun som er hovedtemaet i kveldens «Nytt på nytt». Dagbladet fulgte i går opptakene.

Den trofaste millionen med seere kan glede seg til en halvtime med sobre innrømmelser fra Anne-Kat. og sarkastiske utfall fra Jon Almås, Knut Nærum og gjestene Andreas Viestad og Frithjof Wilborn.

Dagbladet vil ikke ta gleden fra tv-seerne ved å røpe alle poengene, men allerede fra starten vet vi at dette kommer til å handle om Anne-Kat.s kjøretur.

Edru mannskap

- Jeg starter med å si det samme som på British Airways' fly: Her er vi, mannskapet er på plass og forhåpentligvis er alle edru, begynte programleder Almås.

Mellom ham og Anne-Kat. sitter Andreas Viestad, som for anledningen har tatt på seg ei T-skjorte med bilde av et veiskilt med en slingrende bil.

Og når første oppgave handler om den aldri påbegynte promilleturen i lufta, tar det ikke lang tid før Knut Nærum penser panelet over på tirsdagens avishenting:

- Det som imponerer meg er at tre dager etter at Petter Solberg ble verdensmester i rally, er det du som er Norges mest omtalte bilist... Ikke bare det, men for en så kort tur.

-Dreit meg ut

Etter latteren tar Anne-Kat. ordet og forklarer:

- Det er ikke noen unnskyldning for det jeg har gjort. Jeg dreit meg ut, som det heter på godt norsk. Jeg er veldig lei meg for det. Det som er aldeles grusomt er at tirsdag kveld, etter dette som skjedde på morgenen, da var det lite morsomt å være singel og alene og ikke engang ha katt. Da satt jeg hjemme og var helt på gråten. Jeg visste at det kom til å bli klint utover på alle aviser dagen etter. Jeg husker jeg satt foran TV-en og tenkte: Kjære Gud, hvis du er der, vær så snill og la noe skje i verden som tar fokus bort fra meg. Og så begynner «Tabloid» og der kommer Jan Simonsen og sier at han ikke er homo... Så Simonsen, det var ikke noe snilt gjort.

- Er det ikke rart å være den nye Eli Hagen? spør Nærum.

- Nei, nei, hun var jo edru, svarer Hærland.

Så avslører hun hva som førte til at hun ble målt med over en promille tirsdag morgen. I middagsselskapet Anne-Kat. deltok i mandag kveld sto pinnekjøtt på menyen.

- Og hva drakk du til? vil Almås vite.

- Det man pleier å drikke...

- Litt øl?

- Nei, ikke så mye. Hadde det enda vært mest øl, nei, det var mye akevitt og sånn... Jeg dreit meg ut, ok? sier Hærland oppgitt.

Tjukk, lat og dum

Men hun slipper ikke så lett fra det, for infame Knut Nærum vil, «ikke for å dvele ved dette», vite hvor langt det var til aviskiosken hun kjørte i fylla til.

- Kort nok til at jeg burde ha gått, svarer Anne-Kat. som prøver å avslutte forhøret med en innrømmende oppfordring:

- Det er ikke nødvendig å kjøre overalt. Det blir man bare tjukk og lat av - og dum.

Og Almås griller videre:

- Blandet du sammen antall timer du må vente fra du har drukket til du kan kjøre - med antall drinker du må drikke i løpet av den siste timen før du kjører?

Da går Anne-Kat. tom og minner tynt om at «var det ikke BA-pilotene vi skulle snakke om».

Den angrende humoristen får fred en liten stund, men gjennom hele sendingen skyter Almås, Nærum, Viestad og Fridtjof Wilborn giftpiler mot Hærland. Men Anne-Kat. er også hard mot seg selv.

«Drittkjærringa»

Etter at Dagbladets matskribent spør hvem som skal være «drittkjerringa» i norsk politikk etter at Valgerd Svarstad Haugland har gått av:

- Jeg vet i hvert fall hvem som vil være «drittkjerringa» i norsk underholdningsverden framover, påpeker Hærland.

Når hun etter flere verbale slag synker oppgitt mot bordet, tar Viestad rundt henne og sier, kanskje på vegne av mange nordmenn:

- Når guttene erter deg, er det fordi de liker deg.

Veldig fornøyd

Straks programleder Almås takket publikum for kvelden med oppfordringen «Kjør forsiktig!», forsvant Anne-Kat. ut av studio. Hun har de siste dagene ikke villet la seg intervjue. Men hennes manager Grethe-Laila Fjeldberg sier til Dagbladet at Hærland var veldig fornøyd etter sending.

- Dette blir morsomt. Det norske folk kan glede seg til fredagens program.

Prosjektleder for «Nytt på nytt», Guri Skavlan, er også tilfreds.

- Anne-Kat. var veldig samlet og flink. Selvfølgelig kunne ikke gutta dy seg.

- Vurderte dere på noe tidspunkt å overse fyllekjøringen?

- Nei.

- Har dere fått noen reaksjoner på forhånd om at fyllekjøring blant en av deltakerne er for alvorlig å spøke med?

- Nei, vi har en jobb å gjøre og jeg har ikke hatt tid til å snakke med alle som har prøvd å ringe. «Nytt på nytt» skal på lufta uansett. Fyllekjøringen har vært en kjempesak, og det må vi forholde oss til.

- Er det et problem at en av deltakerne selv blir en del av nyhetsbildet?

- Nei, det hadde vært et større problem hvis dette hadde skjedd på vei til jobb. Hun har virkelig fått straffen sin ved all oppmerksomheten som en ukjent ikke ville ha fått.

- I Storbritannia ble en programleder i et tilsvarende program tatt av lufta etter å ha blitt tatt med buksene nede?

- Ja, den saken kjenner jeg og den beslutningen angrer nok sjefene på i dag. Dessuten er det vanskelig å sammenlikne de to sakene helt, sier Skavlan. Dagbladet må ta forbehold om at noe av det som er referert fra opptakene vil bli kuttet i dagens sending. «Nytt på nytt», NRK1, klokka 20.55 i kveld.

BLE GRILLET: «Nytt på Nytt»-gutta klarte ikke å dy seg: Anne-Kat. Hærland måtte finne seg i å svare på spørsmål om fyllekjøringen som hun ble tatt for tirsdag morgen. I kveld sendes programmet på NRK1. Bildet er tatt i forbindelse med et show i sommer.