Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Var på vei ut for å kjøpe en overdose. Så ringte Thorvald

En telefonsamtale med Thorvald Stoltenberg fikk Arild Knutsen til å ombestemme seg.

VENNER: - Når du snakket med Thorvald, følte du deg virkelig sett og ivaretatt, sier Arild Knutsen (49) om avdøde Thorvald Stoltenberg. Bilde tatt på lanseringen av Knutsens bok «Fra forbud til fornuft». Foto: NTB Scanpix.
VENNER: - Når du snakket med Thorvald, følte du deg virkelig sett og ivaretatt, sier Arild Knutsen (49) om avdøde Thorvald Stoltenberg. Bilde tatt på lanseringen av Knutsens bok «Fra forbud til fornuft». Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag gikk Thorvald Stoltenberg bort. Gjennom en årrekke var han og leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arild Knutsen (49), nære venner og partnere i ruspolitikken. I 2016 skrev Thorvald forordet til Knutsens delvis selvbiografiske bok «Fra forbud til fornuft».

- Det går greit, men jeg har dratt av gårde på tur for å ikke være alene hjemme, sier Knutsen til Dagbladet om at Thorvald Stoltenberg er gått bort.

- Reddet livet mitt

I 2011 mistet Knutsen sønnen sin. Jula 2012 sprakk han etter 17 år uten harde rusmidler. Han brukte amfetamin og piller i enorme mengder. Fra 2013 var han av og på ruskarusellen, og i 2016 nådde han bunnen. Han var innlagt til avrusning ved Aker sykehus, men hadde ingen planer om å bli der.

- Jeg hadde tenkt å gå ut og ordne noen greier, og så sette meg en stor en. Sette en overdose, sier han.

Han skrev på Facebook at han ikke ville leve lenger: «Stort sett er det en tragedie når mennesker mister livet. For meg er det en befrielse som jeg håper blir feiret. For det blir akkurat som jeg ønsket.», sto det i statusoppdateringen.

Da ringte Thorvald.

- Han ringte og hadde god tid. Han sa han savnet meg, og at han ikke hadde råd til å miste meg. Han sa jeg var for viktig for utviklingen i ruspolitikken. Vi prata om løst og fast. Han var veldig jovial, vennlig, tålmodig og inkluderende. Aldri moraliserende - det var aldri noen pekefingermentalitet i det han snakket om. Ingen «nå må du skjerpe deg»-tone, han var bare et uforbeholdent godt medmenneske. Så ringte han igjen noen timer seinere, og gjorde det én gang til.

Knutsen vet ikke hva som hadde skjedd hvis Thorvald ikke hadde ringt den dagen.

- Det er veldig sannsynlig at det kunne gått mye verre. Når man blir minnet på at folk er glad i deg, og at du betyr noe for noen, blir ikke håpet like bekmørkt lenger. Man kan si han reddet livet mitt, sier han.

Thorvald og Nini

Knutsen ble kjent med Thorvald gjennom datteren Nini.

- Vi skulle holde foredrag sammen, Thorvald, Nini og jeg, på et ungdomsseminar Humanetisk Forbund arrangerte på Henningsvær, forteller han.

Vennskapet utviklet seg først noen år seinere, da de to møttes i tilknytning til Stoltenbergutvalget, som jobbet med ruspolitikk. Margreth Olin skulle vise filmen «Engelen» for utvalget, og holde et lite foredrag. På vei dit støtte hun på Knutsen, som var ute og delte ut brukerutstyr på gata.

- Vet du hva, sa hun, dette er ikke tilfeldig, forteller Knutsen.

- Hun spurte om jeg ikke kunne bli med, og holde foredraget med henne. Så jeg ble med og så filmen, og vi holdt en liten tale hver om ruspolitikk.

Etter det ble det mer og mer kontakt med Thorvald. De begynte å ringes ofte. Etter hvert dro Knutsen på besøk til Stoltenberg-familien.

- Ville vite alt

Thorvald var imponert over kunnskapen til Knutsen, og mente han var en av dem som kunne mest om ruspolitikk i landet. De to kunne sitte og snakke i timevis.

- Det kunne hende jeg sa jeg måtte gå, og gikk i gangen og tok på meg støvlene. Så begynte jeg å snakke om noe nytt. «Nei, ta av deg støvlene og kom inn igjen», sa han da. Så ble vi sittende noen timer til. Det var fantastisk. Vi snakket om ruspolitikk, rusproblematikk, rusomsorg. Han ville vite alt.

Knutsen mener Thorvald er blant dem som har betydd mest for rusavhengige og deres pårørende i Norge.

- Med hans anseelse har åpenheten hans hatt enormt mye å si. Folk skammer seg mindre, og tør i større grad å be om hjelp. De fikser ting bedre fordi de har større tro på seg selv. Når det kan skje Stoltenberg-familien er det ikke så flaut at det kan skje oss.

- Tok telefonen

Åpenheten til Thorvald og Nini ble også lagt merke til blant de rusavhengige.

- Jeg har vært en del av Plata-miljøet, så har jeg vært en som har delt ut brukerutstyr, og så har jeg vært en del av miljøet igjen, sier Knutsen.

- Og det har alltid vært snakk om dem. Folk verdsatte engasjementet og innsatsen deres, og var stolt av å ha møtt dem.

Thorvald ringte Knutsen hver jul - også når han var på avrusning eller i rusbehandling.

- Han ringte alltid på julaften. Lurte på hva jeg skulle, og fortalte om sine planer. Det var sånn han var, sier Knutsen.

- Han var som en bror, som en far, som en bestefar. En du følte du betydde noe for. Når du snakket med ham, følte du deg virkelig sett og ivaretatt, sier Knutsen.

Han tror ikke han er den eneste som føler det slik.

- Det er mange han har betydd utrolig mye for. Det sier litt om velferdstjenestene våre også, hvor mange som har trengt en Thorvald.

Han sier han ser mange uttrykke på sosiale medier at de skulle ønske de hadde tatt kontakt med Thorvald før det var for seint.

- Og synd er det at de ikke ringte, for han tok faktisk telefonen. Han tok seg tiden til folk - hver dag.

Knutsen mener Thorvald var enestående fordi han var engasjert både på bakkeplan og i det politiske.

- Det er ingen som kan måle seg med ham. Han var en pårørende, han var en politiker, og han tok all erfaringen han fikk av å snakke med berørte og tok det videre til de med myndighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!