DEBATT

Debatt: Oljepengebruk

Vår politikk virker

Det er ikke bare viktig hvor mye penger vi bruker, men også hvordan vi bruker pengene. Vi bygger landet for neste generasjon.

NORSK ØKONOMI GÅR GODT: Aktiviteten øker over hele landet og i de fleste næringer. Det siste året er mer enn 50.000 flere kommet i jobb, og fire av fem jobber skapes i privat sektor, skriver finansministeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NORSK ØKONOMI GÅR GODT: Aktiviteten øker over hele landet og i de fleste næringer. Det siste året er mer enn 50.000 flere kommet i jobb, og fire av fem jobber skapes i privat sektor, skriver finansministeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg registrerer at Dagbladet kritiserer regjeringens oljepengebruk og setter spørsmålstegn ved bærekraften i regjeringens økonomiske politikk.

Til det vil jeg minne om at denne regjeringen, i hele vår periode, har brukt mindre penger i de årlige statsbudsjettene enn handlingsregelen tilsier. Selv etter oljeprisfallet, da vi brukte finanspolitikken aktivt for å holde hjulene i gang, brukte vi mindre penger enn den langsiktige rettesnoren for oljepengebruk, som et samlet Storting har sluttet opp om.

Vi har altså spart mer penger hvert år vi har sittet i regjering, enn vår allerede ambisiøse spareplan legger opp til. I løpet av vår regjeringsperiode er oljefondet doblet i verdi. Med et fond på over 9000 milliarder kroner, eier vi som nasjon det største statlige investeringsfondet i verden. Få land, om noen, har et bedre finansielt utgangspunkt til å møte fremtidens utfordringer enn vi har.

Men oljeformuen er likevel ikke vår viktigste formue. Det norske folk er vår viktigste formue, og vår felles arbeidsinnsats er vår viktigste inntektskilde. Det er hvordan vi forvalter denne formuen som avgjør hvilket velferdssamfunn vi vil ha råd til i fremtiden.

Derfor er det ikke bare viktig hvor mye penger vi bruker, men også hvordan vi bruker pengene.

Denne regjeringen har i større grad enn forrige regjering prioritert vekstfremmende skatteletter og investeringer i infrastruktur og kunnskap. Det er investeringer i fremtiden, som kan bidra til å øke vekstevnen i norsk økonomi og gi oss flere ben å stå på. Vi bygger landet for neste generasjon. Samferdselsbudsjettet er økt med 75 prosent siden vi gikk inn i regjering. Bare i år satser vi på å åpne over 100 km med 4-felts motorvei, og det er mer enn det samlede motorveinettet besto av i 1990.

Vi har også satt i gang flere reformer for økt arbeidsinnsats og produktivitet. Skal vi lykkes på lengre sikt må vi bremse overgangen til trygdeordninger, redusere andelen deltid og integrere innvandrere bedre i arbeidsmarkedet. Og vi må bruke pengene i offentlig sektor smartere. Det handler blant annet om å gripe de mulighetene som ligger i teknologien. Norge er rangert blant de ledende landene i Europa på digitalisering.

Det går godt i norsk økonomi. Aktiviteten øker over hele landet og i de fleste næringer. Det siste året er mer enn 50.000 flere kommet i jobb, og fire av fem jobber skapes i privat sektor. Den registrerte arbeidsledigheten har ikke vært lavere på ti år.

Regjeringen har støttet opp under den gode utviklingen i næringslivet ved å gradvis redusere utgiftsveksten på statsbudsjettet etter hvert som aktiviteten i økonomien har tatt seg opp. De siste tre budsjettene har hatt en nøytral innretning, der bruken av oljeinntekter holdes stabilt som andel av økonomien.

Kritikken om økt oljepengebruk er derfor misvisende. Vi har holdt igjen på oljepengebruken for å verne om bedriftenes konkurranseevne. Det er det viktigste vi kan gjøre for vekst og sysselsetting i privat sektor. Fremgangen i norsk økonomi viser at vår politikk virker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer