FRIKJENT Silvio Berlusconi ble frikjent for utpressing og barneprostitusjon i ankesaken fredag. Hans forhold til den 17-årige Karima El Marough, også kjent som Ruby, kan ikke anses som kriminelt, i følge domstolen. AFP PHOTO / GIUSEPPE ARESU
FRIKJENT Silvio Berlusconi ble frikjent for utpressing og barneprostitusjon i ankesaken fredag. Hans forhold til den 17-årige Karima El Marough, også kjent som Ruby, kan ikke anses som kriminelt, i følge domstolen. AFP PHOTO / GIUSEPPE ARESUVis mer

Var Ruby virkelig Mubaraks barnebarn?

Nye runder i Berlusconiaden.

Kommentar

Italias eks-statsminister er blitt frikjent for utpresning i «Ruby-gate». Men alle vet at handlingen har skjedd.

Silvio Berlusconi er i gang med å sone sin forrige dom for korrupsjon. Han gjør samfunnstjeneste på et eldresenter, men det er visst ikke rare greiene han får utført. De gamle skal være skeptiske til å la seg pleie av hans hender. Men samfunnstjenesten stanser ikke rettskverna. En rekke saker står i kø for å bli ferdigbehandlet, i den ene instansen etter den andre.

Fredag ble han frikjent i ankesaken i den famøse «Ruby-gate», der han var anklaget for barneprostitusjon og for å ha forsøkt å presse en politimann til å yte ham en tjeneste ved å gå utenom instruksene. I forrige rettsinstans ble han dømt til sju års fengsel for disse forholdene.

Etter at Ruby - i det sivile Karima El Marough - ble tatt for nasking på kvelden 27. mai 2010 og innbrakt til politiet, ringte Berlusconi til en av de overordnede - politikammerets kabinettsjef Pietro Ostuni - og sa de måtte løslate Ruby. Hun var nemlig president Hosni Mubaraks barnebarn. Men det stemte ikke. Ruby var en 17 år gammel barneprostituert - eller «glamourmodell»? - av marokkansk opprinnelse.

Det skulle vise seg at hun hadde overnattet flere ganger i Berlusconis villa etter de famøse bunga bunga-festene. Men de to hadde aldri sex, har hun hele tida fastholdt.

Berlusconi ble uansett anmeldt for forsøk på utpressing og for å ha utnyttet en mindreårig. I Italia er den seksuelle lavalderen for prostituerte 18 år, for andre er den 14. At han hadde vært på tråden med politiet og løyet om Rubys familiære forhold, er det ingen som nekter for. Er det utpresning? I første rettsinstans sa de altså ja. Men nei, ingen av forholdene var straffbare, ifølge appelldomstolen. Om de to faktisk hadde sex, er det ingen andre enn de som vet, og begge nekter.

At Berlusconi har hatt sex med andre kvinner som har ligget over etter bunga-festene, er irrelevant. Og utpressing er det bare når transaksjoner av penger eller andre fordeler er med i spillet, eller når den som blir presset settes i en tvangssituasjon. Det var ikke tilfelle her. Ruby slapp ganske riktig ut av arresten etter Berlusconis telefon, men det ville hun nok ha gjort uansett. Berlusconi var tatt i enda en simpel løgn, og hans allerede frynsede rykte raknet enda litt mer.

Hvorvidt dette var straffbart, har altså rettsinstansene vært uenige om. Tar Berlusconiaden aldri slutt? Kommentarene fra lokalbefolkningen her på en terrasse i de italienske fjellene er burleske: «Han sa det nok bare for å tøffe seg. Etter at Merkel vendte ham ryggen, hadde han bare Putin, Kadhafi og Mubarak igjen». Og: «Tilhengerne hans er nå overbeviste om at dommen fastslår at Ruby er Mubaraks barnebarn».