Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Var sexkjøp-utspillet et pr-stunt?

«5 løgner»-regissøren svarer deg. Se klipp!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les Dagbladets anmeldelse av filmen her

(Dagbladet.no): Fredag innledes den norske kinohøsten med den svarte dramakomedien «5 løgner» - en fortelling om mennesker i ulik livssituasjon som vil noe, men som ikke får det til.


Pia Tjelta
er for eksempel postordrebruden som skal sendes ut av landet, Charlotte Frogner spiller den rullestolbundne Amnestyselgeren som vil ligge med kjekkasen Aleksander, mens minstepensjonisten spilt av Michalis Koutsogiannakis kjøper sex.

Dette er regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens første langfilm:

- Å lage en langfilm er en fullstendig kaotisk og utmattende prosess. Min løsning på dette var å ta det fullstendig med ro. Skuespillerne elsket meg, fordi de fikk gjøre akkurat som de ville, fortalte regissøren i mars.

- Må få være sexister

Krutzkoff Jacobsen er blitt kjent for sterke meninger, nå sist om sexkjøpdebatten og mannsutvalget.

- Skal mannsutvalget ha en hensikt, er det første de må gjøre å gå ut mot forbudet mot å kjøpe sex. De må også signalisere at pornografi er bra. Menn må få lov til å være sexistiske og moralsk urimelige. Menn må få være horer og ufornuftige, sa han til Dagbladet.no i helgen.

Han mener Norge er i ferd med å bli et kvinnesamfunn, der mannens seksualitet og ufornuft blir gjennomkontrollert.

- Dette er det største angrepet på menns seksualitet siden andre verdenskrig. Dette er puritanisme - man nekter mannen å ha seksualitet. Dessuten skaper det en mye verre situasjon for de prostituerte, sa filmskaperen.

Angrep «Buddy»

Det er imidlertid ikke bare i forbindelse med sexkjøp at han har uttalt seg. I 2005 vakte han oppsikt med en kronikk som blant annet gikk hardt ut mot «Buddy», der Pia Tjelta hadde en av hovedrollene.

«Å være kreativ er det motsatte av å være glatt (Dessverre, kjære modeller, men sånn er det!). Likevel er det enkleste i filmverdenen å lure folk med pene bilder, fin lyd og pent innhold. De norske pizzafilmene som i mange år dominerte markedet, feelgood-lefser som «Buddy», «Detektor» og gudene vet hva, glatte greier, «produktopplysning fra sjelen», er gode eksempler på dette», skrev han i kronikken.

Tjelta har imidlertid fortalt at hun ble forelsket i Jacobsen under filminnspillingen.

- Han var litt av et syn der han gikk rundt på settet med åpen skjorte, en sigar i munnviken og manus under armen. Om vi ikke gjorde som han sa, truet han med å pule oss i rumpa.

Er «5 løgner» en total motsetning til filmene han selv angrep i 2005? Hvorfor valgte han Pia Tjelta? Og er sexkjøp-utspillet bare en måte å skape blest om filmen på?

PROVOSERER: Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.
SENTRAL ROLLE: Pia Tjelta spiller postordrebrud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!