Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vår, sommer, høst, vinter ... og vår

Buddhistisk sjelefred i vakre omgivelser.

FILM: Koreanske Kim Ki-Duks «Vår, sommer, høst, vinter ... og vår» er den ultimate antitesen til en actionfilm.

Her er alt så lavmælt og langsomt at man føler trang til å liste seg barbeint ut av kinomørket etter filmens slutt.Filmen er noe i nærheten av en buddhistisk meditasjonstime, der man med forsiktig veiledning føres gjennom livets forskjellige faser, representert ved årstidenes evige syklus. Den er dessuten et lærestykke i enkle, grunnleggende dyder.

I første kapittel, våren, presenteres filmens to munker mens den yngste bare er et barn. Han er et tankeløst vesen med hang til sadisme, der han knytter steiner fast til en fisk, en frosk og en slange. Samme natt knytter den voksne munken en stein til barnets rygg.

I sommerfasen er barnet blitt en ung munk som får lære om lyst, begjær og mord. De to munkene lever alene i et tempel på en flåte i en stille innsjø. Hver årstid har sine stemninger som korresponderer med modning og religiøs erkjennelse.

I filmens siste kapittel er det en ny vår; den gamle munken er død, hans elev er blitt voksen og har fått en ny barnemunk som skal lære om livet.

Naturscenene er overjordisk vakre, med fjellandskap som skifter farger med årstidene. Mest imponerende er likevel den stillestående, kontemplative historien som evner å holde interessen levende til siste bilde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media