NYE NORMER: For å endre holdninger og praksis knyttet til seksualitet og vold, må gamle forestillinger og fordommer erstattes med likestilte normer, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYE NORMER: For å endre holdninger og praksis knyttet til seksualitet og vold, må gamle forestillinger og fordommer erstattes med likestilte normer, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Vår største likestillingsutfordring

Det er langt fra Ekebergsletta til Istanbul og Islamabad, men noe har vi felles.

Meninger

Norway Cup, Dana Cup og Gothia Cup er alle store idrettsarrangement for barn og unge fra hele verden. Alle har denne sommeren fått sine overgrepssaker.

Mens kampene foregår på Ekebergsletta, sitter nå en trener i avhør hos politiet for krenkende atferd. Under Dana Cup anmeldte en 15 år gammel jente en overgrepsvoldtekt, og under Gothia Cup ble tre mindreårige jenter utsatt fra overgrep av en lagleder. Sommerens høydepunkt har for noen barn og unge blitt sommerens mareritt. Og det skjer i Skandinavia.

Vold og overgrep mot kvinner er verdens største likestillingsutfordring. Globalt blir en av tre kvinner utsatt. I vårt eget land blir én av ti jenter voldtatt i løpet av livet, ifølge Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

UAKSEPTABELT: Vi kan ikke akseptere at dagens likestillingskamp endres til dreie seg om å opprettholde det vi allerede har oppnådd, skriver Grete Herlofson.
UAKSEPTABELT: Vi kan ikke akseptere at dagens likestillingskamp endres til dreie seg om å opprettholde det vi allerede har oppnådd, skriver Grete Herlofson. Vis mer

Tyrkias visestatsminister uttalte nylig at kvinner ikke burde le offentlig eller opptre oppmuntrende. En klar oppfordring om å begrense jenters rett til like muligheter for utfoldelse. Tyrkia er historisk sett mer progressiv når det gjelder likestilling enn nabolandene, men er blitt kritisert for å være på tilbakegang. Islamsk råd i Pakistan presenterte et forslag om at det i enkelte situasjoner skal være lov for en ektemann å slå sin kone.

Dette kommer fra et konstitusjonelt organ som kommer med anbefalinger til pakistanske myndigheter. Triste eksempler på at situasjonen for kvinners rettigheter og likestillingen ikke bedres, men snarere innskrenkes. I ei tid med stor mobilitet i verden, blir det som tidligere var fjerne lands utfordring, nå også vår utfordring.

Her hjemme kom en norsk politimann med velmenende råd om at russejenter burde ha sykkelshorts under russedressen for å unngå overgrep. Rettmessig haglet kritikken. En anbefaling om å kle på seg et moderne kyskhetsbelte for å unngå overgrep, burde i dag vært utenkelig.

Forekomsten av, og synet på vold og seksuelle overgrep henger sammen med tradisjonelle og utdaterte oppfatninger om kjønn, makt og seksualitet. For å endre holdninger og praksis knyttet til seksualitet og vold, må gamle forestillinger og fordommer erstattes med likestilte normer. Det er krevende. I en kronikk i Dagbladet oppfordret Henrik Thune på NOREF til å forenes i en felles kampen mot terror og IS. Jeg tror det samme må til for å bekjempe vold mot kvinner. Mobilisering på tvers av kjønn, religion, kultur og politikk. Myndigheter og sivilt samfunn. Og Norge kan gå foran.

I Norge har Sanitetskvinnene tatt initiativ til kampanjen Rød Knapp - stopp vold mot kvinner for å mobilisere til nulltoleranse for vold. Bak kampanjen står Den norske kirke, Islamsk Råd, Reform, Sanitetskvinnene, Krisesentersekretariatet, Virke, og JURK. Vold foregår i alle miljø, til alle tider, på alle steder. En felles mobilisering bidrar til å fjerne stigma, innse at ingen miljøer går fri, men at vi aldri vil vike en tomme på jenters frihet i Norge.

Norske myndigheter må i enda større grad enn i dag bidra i den felles innsatsen. Sanitetskvinnene har blant annet etterlyst at vold mot kvinner må inn som en del av undervisningen av barn, samt en utredning av mulighet for «pakkeforløp for voldsutsatte» etter modell fra pakkeforløp for kreftpasienter. Dette er konkrete tiltak som både kan bidra til å endre holdninger og støtte voldsutsatte.

Vi kan ikke akseptere at dagens likestillingskamp endres til dreie seg om å opprettholde det vi allerede har oppnådd. Likestilte samfunn er samfunn med en lavere forekomst av vold. Den virkelige kampen må være å jobbe videre for en styrket stilling av kvinners rettigheter, lokalt, nasjonalt og globalt.

Det er langt fra Ekebergsletta til Istanbul og Islamabad, men noen utfordringer har vi felles og flere blir det i fremtiden. La hendelsene våre unge opplevde på sin store feriedrøm få den oppmerksomhet og innsats det fortjener. Det er til vårt alles beste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.