Var The Beatles norske?

Liverpool-området DNA-testet for vikingblod.

Norsk vikingblod flyter i årene til mang en mann i området rundt Liverpool i England, viser en fersk undersøkelse.

Undersøkelsen er gjort blant menn med etternavn som har vært i bruk i Liverpool-området siden før 1700.

- Vi har DNA-testet 150 menn. Resultatet viser at opptil 50 prosent av dem har norske aner. Det er overraskende mange, sier professor Stephen Harding ved Universitetet i Nottingham til NTB.

- Så kanskje er egentlig the Beatles norske?

- Nei, de passerer nok ikke navnetesten, men kanskje George Harrison. Dette må jeg sjekke, ler Harding.

Stor innflytting 

Tidligere er det foretatt en DNA-undersøkelse av 150 menn over 18 år med far og farfar fra Wirral, halvøya utenfor Liverpool.

-  Resultatet av de to undersøkelsene er sammenfallende. De bekrefter at dette området en gang var tett befolket av vikinger. Det har vært stor inn- og utflytting i området siden den gang, så det knyttet seg stor spenning hva vi ville finne, sier Harding.

KANSKJE GEORGE: De andre Beatles-gutta passerer ikke navnetesten, men George Harrison (bakerst) skal undersøkes nærmere. Foto: SCANPIX
KANSKJE GEORGE: De andre Beatles-gutta passerer ikke navnetesten, men George Harrison (bakerst) skal undersøkes nærmere. Foto: SCANPIX Vis mer

Han sier at grunnen til at det er mulig å finne ut om mennene har norske aner, er et spesielt Y-kromosom som norske menn har, men som ikke finnes blant kelterne.

Thingwall

- Det er interessante funn Harding nå har gjort, sier historieprofessor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger på telefon fra Wirral.

Når NTB ringer står Titlestad på Thingwall, hvor vikingene hadde sitt ting.

- Noe av det første vikingene gjorde da de kom til Wirral var å etablere et politisk system. Du kan si at de eksporterte norrøn sivilisasjon, lov og orden, sier Titlestad.

Ifølge Stephen Harding er det hele 600 stedsnavn i Wirral som har sin opprinnelse i gammelnorsk.

- Det er nok først og fremst York nordmenn forbinder med vikinger og England, men Wirral har også en spennende vikinghistorie. Hardings arbeid bekrefter i stor grad den norske innvirkningen her. Det er et svært imponerende arbeid han har satt i gang, for dette er en historie som ikke tidligere er samlet og systematisert, sier Titlestad.

Han er vikingekspert og kommer over nyttår med ei bok på engelsk om de norske vikingene - «Viking Norway».

- Folk her i Wirral er tydelig stolte av sin norske arv, sier Titlestad, som er i England for å være til stede når vikingundersøkelsen presenteres på en større tilstelning tirsdag kveld.

Fredelige

Harding forteller at de første vikingene kom til Wirral i 902. De var norske, men hadde bodd noen år i Dublin. Da de ble kastet ut derfra satt de kursen mot England, hvor de fikk kongelig tillatelse til å ta land.

- De erobret ikke Wirral, men var stort sett et fredelig folk som trengte et sted å bo, sier Harding, som selv er fra Wirral og har skrevet bok om denne mer ukjente delen av norsk vikinghistorie.

Egentlig er Harding professor i biokjemi, men han er levende opptatt av de norske vikingenes historie.

- Jeg hadde hørt litt på skolen om at det hadde bodd norske vikinger i Wirral, men før jeg som voksen begynte å interessere meg for emnet, hadde jeg ingen anelse om at det hadde eksistert en egen norsk vikingstat i Wirral, sier en entusiastisk Stephen Harding.

 (NTB)

KARTLEGGER VIKINGENE: Professor Stephen Harding har undersøkt hvor mange i området rundt Liverpool som fortsatt har norske aner. Thingwall på Wirral-halvøya er ett av mange stedsnavn som forteller om den norske arven.