Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Gruvedumping i Repparfjorden:

Vår tids Alta-sak

Gruveindustriens iver etter å dumpe i fjordene våre brygger opp til en ny Alta-sak. Regjeringa må sette foten ned, hvis ikke lover vi et helsikes bråk.

DEMONSTRERER MOT DUMPING: Nussir ASA har søkt om gruvevirksomhet i Kvalsund og deponering i Repparfjorden. En tverrpolitisk allianse demonstrerer idag utfor Stortinget mot at de verdifulle fjordene våre skal ødelegges med giftig gruveslam, skriver lederne i Noereh og Natur og Ungdom. Foto: Nina Hansen
DEMONSTRERER MOT DUMPING: Nussir ASA har søkt om gruvevirksomhet i Kvalsund og deponering i Repparfjorden. En tverrpolitisk allianse demonstrerer idag utfor Stortinget mot at de verdifulle fjordene våre skal ødelegges med giftig gruveslam, skriver lederne i Noereh og Natur og Ungdom. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne våren behandler regjeringen hvorvidt gruveselskapet Nussir ASA skal få driftskonsesjon til sin planlagte kobbergruve i Kvalsund i Finnmark. Prosjektet har siden de første tillatelsene ble søkt møtt stor motstand fra både miljøbevegelsen og samisk hold.

For Repparfjorden er i aller høyeste grad både en miljøsak og en samesak. Kvalsund er et sjøsamisk område - et av områdene langs Finnmarkskysten hvor sjøsamisk fjordfiske og språk har overlevd på tross av tvangsevakuering og fornorsking.

I denne fjorden skal det dumpes giftig gruveslam, som vil legge fjordbunnen øde. Havforskningsinstituttet advarer mot at slammet vil spres med sterke strømmer. Dette er en nasjonal laksefjord, og også et viktig gyteområde for kysttorsk. Erfaringer fra da man dumpet gruveslam her på 70-tallet viste at lakseyngelen ble skadet, og torsken unngår ennå de gamle dumpeplassene.

Nussir og Ulveryggen er også viktig for reindrifta. Hver vår trekker reinflokken til reinbeitedistriktet Fiettar fra Finnmarksvidda og ut til Repparfjorden - en begivenhet som hundretusenvis i fjor fulgte minutt for minutt på riksdekkende tv. En kan spørre seg hvor enkelt det blir både for NRK å lage sakte-tv og for reinen når en gruve spretter opp midt i deres beite og kalveland.

I dette distriktet finner vi også den unge reindriftssamen Jovsset Ante Sara som i fjor høst ble pålagt av Høyesterett å slakte ned store deler av reinflokken sin da staten hevdet at hans rein utgjorde en for stor belastning på området. Hvordan etableringa av en kobbergruve skal forbedre beitegrunnlaget, eller den økologiske tilstanden i området, sier myndighetene lite om.

Sametinget, som er samenes folkevalgte organ i Norge, har ved flere anledninger, senest i mars 2018, uttalt seg mot gruvedrift på Nussir og Ulveryggen.

At alliansen mellom urfolks- og miljøvernaktivister ikke er til å spøke med, er en lærdom norske myndigheter til nå burde ha skrevet seg bak øret. Oppstanden om retten til land og rent vann i Standing Rock vinteren 2016, hvor også samer fra norsk side av Sápmi deltok, burde ligge ferskt i minne.

Samme vinter viste også Natur og Ungdom muskler, når vi i tre uker aksjonerte sivilt ulydig på Engebøfjellet ved Førdefjorden - de lengstvarende sivilt ulydige aksjonene for miljøet i Norge siden Altaaksjonene på starten av 80-tallet.

Når Sametinget, reindrifta og norske miljømyndigheters egne råd overkjøres, så klinger kong Haralds ord om at «Norge er bygd på området til to folk» fra 1997 underlig hult. Folk er provoserte - allerede har over 2400 skrevet sagt seg villige til å delta i sivilt ulydige aksjoner mot dumpinga av gruveavfall i Repparfjorden.

Da Kommunaldepartementet godkjente planene for Repparfjord-gruva i 2015 la regjeringen vekt på at gruva kunne ikke bygges uten at man var kommet til enighet om avbøtende tiltak med reindrifta. Det har man ikke gjort. Tillatelsen til å dumpe i fjorden har blitt påklaget både til kongen i statsråd og ESA for brudd på EUs vanndirektiv. Regjeringa har så langt verken lytta til reindrifta, Sametinget, sjømatnæringa eller miljøfaglige råd. Men det er ennå ikke for seint å snu.

Venstre, som tidligere har profilert seg som fjordvenner, har vunnet en seier i regjeringsplattformen, og fått gjennom at det ikke skal gis noen nye tillatelser til å dumpe gruveslam i sjø i denne stortingsperioden. Det skal også utredes et forbud mot dumping av gruveslam i fjorder. Men hvor mye er denne seieren verdt, hvis man først skal legge to fjorder døde? Skal dette være en miljøseier, er dumpinga i Repparfjord og Førdefjorden nødt til å bli stoppa.

Regjeringen behandler i vår driftskonsesjonen - løyvet til oppstart og drift - til gruveselskapet. Stortinget skal og behandle et forslag om å stanse dumpinga i Førdefjorden og Repparfjord. Vi håper at regjeringa bruker denne sjansen til å snu, og avslå driftskonsesjon til disse gruvene; og vise at villaks, miljøverdier, reindrift og sjøsamisk fiske faktisk er noe å ta vare på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!