DEBATT

Gruvedumping i Repparfjorden:

Vår tids Alta-sak

Gruveindustriens iver etter å dumpe i fjordene våre brygger opp til en ny Alta-sak. Regjeringa må sette foten ned, hvis ikke lover vi et helsikes bråk.

DEMONSTRERER MOT DUMPING: Nussir ASA har søkt om gruvevirksomhet i Kvalsund og deponering i Repparfjorden. En tverrpolitisk allianse demonstrerer idag utfor Stortinget mot at de verdifulle fjordene våre skal ødelegges med giftig gruveslam, skriver lederne i Noereh og Natur og Ungdom. Foto: Nina Hansen
DEMONSTRERER MOT DUMPING: Nussir ASA har søkt om gruvevirksomhet i Kvalsund og deponering i Repparfjorden. En tverrpolitisk allianse demonstrerer idag utfor Stortinget mot at de verdifulle fjordene våre skal ødelegges med giftig gruveslam, skriver lederne i Noereh og Natur og Ungdom. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne våren behandler regjeringen hvorvidt gruveselskapet Nussir ASA skal få driftskonsesjon til sin planlagte kobbergruve i Kvalsund i Finnmark. Prosjektet har siden de første tillatelsene ble søkt møtt stor motstand fra både miljøbevegelsen og samisk hold.

For Repparfjorden er i aller høyeste grad både en miljøsak og en samesak. Kvalsund er et sjøsamisk område - et av områdene langs Finnmarkskysten hvor sjøsamisk fjordfiske og språk har overlevd på tross av tvangsevakuering og fornorsking.

I denne fjorden skal det dumpes giftig gruveslam, som vil legge fjordbunnen øde. Havforskningsinstituttet advarer mot at slammet vil spres med sterke strømmer. Dette er en nasjonal laksefjord, og også et viktig gyteområde for kysttorsk. Erfaringer fra da man dumpet gruveslam her på 70-tallet viste at lakseyngelen ble skadet, og torsken unngår ennå de gamle dumpeplassene.

Nussir og Ulveryggen er også viktig for reindrifta. Hver vår trekker reinflokken til reinbeitedistriktet Fiettar fra Finnmarksvidda og ut til Repparfjorden - en begivenhet som hundretusenvis i fjor fulgte minutt for minutt på riksdekkende tv. En kan spørre seg hvor enkelt det blir både for NRK å lage sakte-tv og for reinen når en gruve spretter opp midt i deres beite og kalveland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer