KOMMENTARER

ABELPRISEN 2018

Vår tids Einstein prises

Professor Robert P. Langlands blir årets Abelprisvinner.

MATEMATIKER: Mottakeren av Abelprisen 2018 professor Robert Phelan Langlands.
MATEMATIKER: Mottakeren av Abelprisen 2018 professor Robert Phelan Langlands. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den kanadiskfødte matematikeren ved Princeton-universitetet i USA tildeles prisen for sine revolusjonære matematiske teorier «som forbinder representasjonsteori og tallteori».

Dette er ukjent mark for de fleste, og selv matematikere av høyere orden har problemer med å følge ham. Men ifølge noen med større innsikt i matematikkens mysterier enn jeg, handler Robert Langlands store bidrag til matematikken om at han greide å forene harmonisk analyse, dvs. bevegelse, tallteori som handler om tall og særlig primtall, og geometri, som handler om form. I matematikkens historie er dette på høyde med Euklid, Pytagoras og Einstein.

Selv om vi lever i ei matematisk tid, og omgir oss med produkter og tjenester som bygger på avanserte teorier om den matematiske og dermed abstrakte delen av tilværelsen, er det bare ved slike anledninger som når Abel-prisen deles ut at vi blir invitert til å gløtte inn i matematikkens verden. Vi glemmer derfor fort at det er matematiske beregninger som ligger til grunn når vi tar fram smarttelefonen og ringer gratis til våre slektninger og venner på andre siden av jordkloden, og til og med kan se den vi snakker med. Det er matematikk som får roboter til å farte omkring som om de er tenkende mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer