- Vår tids Shakespeare

24. mai 1941 ble Robert Allen Zimmerman født i Duluth, Minnesota. Kommende torsdag fyller etterkrigstidas viktigste poet og mest innflytelsesrike låtskriver 60 år.

- Åh, det er så vanskelig, klagde Bono da en journalist nylig ville ha ham til å vurdere Bob Dylans betydning.

- Det er som å prøve å snakke om pyramidene. Hva gjør du? Du blir bare stående der og... måpe!

Den norske forfatteren og Dylan-oversetteren Håvard Rem går mer rett på sak enn U2-vokalisten.

- Dylan er vår tids Shakespeare, sier Rem. Og får støtte fra mange andre som mener det er på høy tid at Dylan tildeles Nobels litteraturpris.

«Det er ikke en artist i populærmusikken han ikke har påvirket, enten artistene er klar over det eller ei,» het det i en nylig publisert artikkel i Rolling Stone.

Bob Dylans 60-årsdag vil bli feiret verden over. I går diskuterte Patti Smith og Tracy Chapman Dylans innflytelse under et arrangement i New York. På onsdag feirer Madrugada , Lars Lillo-Stenberg , Dum Dum-Prepple med flere den gamle mannen på Rockefeller i Oslo. I India avholdes en konsert der Dylans sanger framføres på hindi.

Bob Dylans talsmann gjorde det tidligere denne uka klart at jubilanten har «absolutely no public plans» i forbindelse med bursdagen. Far sjøl er kanskje mer opptatt av at det i år er 40 år siden han fikk platekontrakt. Det skjedde etter en konsert på Gerde's Folk City i New York. Siden har Dylan stort sett vært på turné. «Me, I'm still on the road, heading for another joint,» sang han for 25 år siden. De første konsertene etter 60-årsdagen finner passende nok sted i Norge - i Trondheim, Bergen og Langesund - i slutten av juni.

JUBILANTEN: Bob Dylan kommer til Norge i år også. Her fra Norwegian Wood i 1998.