Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vår tids store folkevandring

KLIMAFLYKTNINGER: I dag er 25 millioner på flykt fra sine hjemsteder. De har blitt tvunget til å forlate sine byer og barndomshjem. Det er ikke krig og vold som har fordrevet dem. De er ikke på flukt på grunn av sine politiske meninger. Det er klimaet som truer dem. Klimaendringene fører til at millioner av mennesker får ødelagt sitt livsgrunnlag og naturkatastrofer snur hverdagen deres på hode.

Vi står ovenfor vår tids største krise og må ta inn over oss de endringer det krever. For meg er det helt sentralt at vi møter klimadebatten med tiltak for reduksjon av utslipp og omstilling av samfunnet til et nullutslippssamfunn. Men er vi klar over hvilke konsekvenser klimaendingene har og vil få for millioner av mennesker i fattige land?

I FNs Flyktningkonvensjon fra 1951 blir en flyktning definert som «en person som har velbegrunnet frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, tilknyting til en spesiell sosial gruppe eller på grunn av sin politiske overbevisning». Med en slik definisjon vil personer som må flykte på grunn av ørkenspredning, vannmangel eller av at havet stiger ikke få status som flyktning. Dette vil få alvorlige konsekvenser for millioner av menneske.

I følge FN vil 150 millioner mennesker innen 2050 bli tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av naturkatastrofer. Dette er vår tids største utfordring.

Det er på høy tid at klimaflyktninger får sin beskyttelse i FNs Flyktningskonvensjon. Dette arbeidet haster og krever reaksjon langt ut over Norges grenser. Er ikke politikerne villige til å ta denne utfordringen i dag overlater de den bare til neste generasjon. Forskjellen er at i dag vil man kunne finne løsninger for klimaflyktninger på en fredelig måte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media