Anmeldelse: «First Reformed»

Vår tids svovelpredikant, bokstavelig talt

En av amerikansk films store mestere, Paul Schrader, er tilbake.

TRO OG TVIL: Den amerikanske mesterregissøren Paul Schrader tar opp eksistensielle spørsmål om ødeleggelse av klima og natur. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Kan Gud tilgi oss at vi ødelegger kloden? Er det forsvarlig å sette barn til en verden som vil være nesten ubeboelig om 40-50 år? Slik er de store spørsmålene som forstyrrer både liv, tro og forstand hos presten Toller i kirken First Reformed i delstaten New York.

Nisjefilm

«First Reformed» er omtalt som Paul Schraders comeback og en av fjorårets beste filmer. Det er en nisjefilm som med sine eksistensielle spørsmål og sin dunkle, minimalistiske form neppe vil få et stort publikum. Her hjemme er den valgt som åpningsfilm i det nye samarbeidsprosjektet mellom Kunstnernes Hus Kino, Vega Scene og Cinemateket i Oslo. Ideen er å tilby filmer av høy kunstnerisk kvalitet som ikke får bred kinodistribusjon. Det blir et utvalg av smalere filmer som her skal finne sitt kresne publikum.

Del tre

Paul Schrader er en av amerikansk films store mestere. Det var Schrader som forfattet manusene til «Taxi Driver» (1976) og «Raging Bull» (1980) der Martin Scorsese hadde regien. «First Reformed» er av mange tolket som en fortsettelse av disse, som den avsluttende delen i en trilogi om menn med trøblete liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer