Anmeldelse: «First Reformed»

Vår tids svovelpredikant, bokstavelig talt

En av amerikansk films store mestere, Paul Schrader, er tilbake.

TRO OG TVIL: Den amerikanske mesterregissøren Paul Schrader tar opp eksistensielle spørsmål om ødeleggelse av klima og natur. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«First Reformed»

Drama

Regi: Paul Schrader
Skuespillere: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Philip Ettinger
Premieredato: 10. mars 2019
Aldersgrense: Alle
Orginaltittel: «First Reformed»

«Mesterregissør med eksistensiell nisjefilm»
Se alle anmeldelser

FILM: Kan Gud tilgi oss at vi ødelegger kloden? Er det forsvarlig å sette barn til en verden som vil være nesten ubeboelig om 40-50 år? Slik er de store spørsmålene som forstyrrer både liv, tro og forstand hos presten Toller i kirken First Reformed i delstaten New York.

Nisjefilm

«First Reformed» er omtalt som Paul Schraders comeback og en av fjorårets beste filmer. Det er en nisjefilm som med sine eksistensielle spørsmål og sin dunkle, minimalistiske form neppe vil få et stort publikum. Her hjemme er den valgt som åpningsfilm i det nye samarbeidsprosjektet mellom Kunstnernes Hus Kino, Vega Scene og Cinemateket i Oslo. Ideen er å tilby filmer av høy kunstnerisk kvalitet som ikke får bred kinodistribusjon. Det blir et utvalg av smalere filmer som her skal finne sitt kresne publikum.

Del tre

Paul Schrader er en av amerikansk films store mestere. Det var Schrader som forfattet manusene til «Taxi Driver» (1976) og «Raging Bull» (1980) der Martin Scorsese hadde regien. «First Reformed» er av mange tolket som en fortsettelse av disse, som den avsluttende delen i en trilogi om menn med trøblete liv.

Skyldfølelse

Skuespilleren som er tildelt oppgaven å gestalte mannen med sjelekvaler og trøblete liv i «First Reformed» er eminente Ethan Hawke, som vokser for hvert prosjekt han får mellom hendene. Her spiller han prest i en liten protestantisk kirke som er 250 år gammel, med et orgel som er kaputt og en suvenirbutikk som er bedre besøkt enn gudstjenestene. Presten Toller har en tung bagasje. Han var tidligere feltprest som overtalte sin sønn til å verve seg. Sønnen ble drept i Irak, ekteskapet gikk dukken og Toller er knuget av skyldfølelse.

Filmen åpner med at Toller skriver dagbok. Han sier han skal skrive ned tanker og hendelser hver dag i ett år og deretter ødelegge den. Noe ligger under; Toller er alkoholiker og har muligens uhelbredelig kreft.

Miljøvern

Etter en preken for en glissen forsamling blir han oppsøkt en ung kvinne. Mary (Amanda Seyfried) er gravid og vil at presten skal ta en alvorlig samtale med mannen hennes. Michael (Philip Ettinger) er miljøvernaktivist, har sittet i fengsel, og er sterkt i tvil om det er etisk riktig å føde barn i en verden som denne. Samtalen mellom Toller og Michael blir en dyp dialog om tro og viten, arter som dør og spirer som fødes, håp og desperasjon, vilje til kamp og resignasjon. Schrader er ikke redd for de store ord. Ikke for spartanske effekter heller.

I sterk kontrast til den fattigslige nakenheten i First Reformed-kirken står strøkets striglete og velstående menighet Abundant Life, med eget TV-studio og sponsormillionærer i ryggen. En av sponsorene er en gigantisk kjemisk bedrift som spyr ut gifter i sjø og luft. Tollers samtale med Michael om retten til å ødelegge Guds skaperverk har preget prestens allerede manglende sjelefred. Han er åpenbart i ferd med å miste all tro på kirkelige institusjoner, om ikke selve gudstroen.

Forbilder

Fristelsen til å parodiere moderne amerikansk kristenliv med all sin utagerende kommersialisme og billige TV-evangelisme må ha vært overhengende for Schrader, men han gjør det ikke. Derimot lager han et presteportrett som er helstøpt, og med klare nikk til uttalte forbilder som Robert Bresson («Diary of a Country Priest») og Ingmar Bergman («Nattvardsgästerna»). Samspillet mellom Ethan Hawke og Amanda Seyfried er dirrende; i en av scenene bokstavelig talt himmelsk.

Her skal ingenting spoiles, bare antydes at filmens slutt er mangetydig – og flittig diskutert blant Paul Schrader-entusiaster.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer