Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sosial kontroll:

Vår tids viktigste kvinnekamp er glemt

Kampen mot sosial kontroll fortsatt er vår tids viktigste kvinnekamp. Hvorfor er det da så få som tør å sette dette på dagsordenen?

NESTEN FRAVÆRENDE: 

Av over 100 paroler i 8.mars-toget i landets tre største byer, kan vi registrere kun tre paroler som direkte tar for seg denne problematikken, skriver artikkelforfatterne.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NESTEN FRAVÆRENDE: Av over 100 paroler i 8.mars-toget i landets tre største byer, kan vi registrere kun tre paroler som direkte tar for seg denne problematikken, skriver artikkelforfatterne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I fjor ble over 60 barn etterlatt i utlandet mot sin vilje. Her ble de utsatt for sterk sosial kontroll, trusler, vold og tvangsekteskap. Av disse barna, var flertallet unge jenter. Det viser at kampen mot sosial kontroll fortsatt er vår tids viktigste kvinnekamp.

Hvorfor er det da så få som tør å sette dette på dagsordenen?

I dag markeres kvinnedagen. I år er imidlertid fokuset på kampen mot æreskultur og negativ sosial kontroll bortimot fraværende. Av over 100 paroler i 8. mars-toget i landets tre største byer, kan vi registrere kun tre paroler som direkte tar for seg denne problematikken. Vår tids viktigste kvinnekamp er altså så godt som glemt på selveste kvinnedagen.

Fremskrittspartiet har lenge vært klar på at samfunnet ikke kan lukke øynene for det som skjer med våre unge jenter, verken innenfor eller utenfor landets grenser. Jenter i Norge skal få elske den man vil, si det man vil og ellers stå fritt til å gjøre det de vil, uten å måtte leve i frykt for sanksjoner fra egen familie eller miljø. Det burde være en selvfølge, dessverre vet vi at det ikke er slik.

Fremskrittspartiet vil ikke sitte stille å se på at unge jenter utsettes for overgrep fra egen familie og miljø. Vi fremmet derfor forslag om å gjøre helsekontrollen av barn på helsestasjonen obligatorisk. Helsestasjonen er en god arena for å avdekke vold, overgrep og kjønnslemlestelse tidlig, eller avverge dette. Det ble dessverre nedstemt i Stortinget.

Fremskrittspartiet er også opptatt av å sende et tydelig signal om at æreskultur og negativ sosial kontroll er en ukultur som ikke skal aksepteres i vårt samfunn. Det er derfor viktig at politiet etterforsker slike saker, og at de som utsetter jenter for denne typen kriminelle handlinger blir straffet. For det skal være trygt å vokse opp som ung jente i Norge.

Kampen mot sosial kontroll vinnes imidlertid ikke gjennom politikk alene. Innvandrermiljøene kan ikke sitte passivt å se på at denne typen handlinger skjer mot jenter i deres miljø. Det er derfor på tide at flere fra innvandrermiljøene tar et oppgjør med denne ukulturen.

Vi forventer at disse miljøene tar tydelig avstand fra, og forhindrer at barn i deres miljø blir utsatt for slike handlinger. Og vi forventer at innvandrerungdom som står opp mot denne ukulturen, heies på og støttes, fremfor å utsettes for hets og trusler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling