Var ungdomskriminell: Roy Jacobsen satt 35 døgn på enecelle som 16-åring

- Det har satt sine spor.

(Dagbladet): - Det er ikke mitt stolteste øyeblikk, og aldri noe jeg har giddi å snakke noe om - selv om det ikke har manglet på journalister som har spurt. Det har forsåvidt ikke vært noen hemmelighet heller - det har bare ikke vært noe jeg har ønsket å bruke, sier Roy Jacobsen (60) til Dagbladet.

I den nye litteraturpodcasten «BokPod», som har premiere i dag, letter den bejublede forfatteren imidlertid på sløret om sin kriminelle fortid.

Sonet på enecelle Jacobsen, som vokste opp i Groruddalen i Oslo, var som tenåring medlem av den såkalte Årvollgjengen, som sto bak alt fra innbrudd og biltyverier til hærverk og narkohandel i noen av hovedstadens mest belastede bydeler på 70-tallet.

- Vi stjal biler og gjorde innbrudd, vi solgte og røyka dop, vi drakk og gjorde hærverk, forteller han i podkasten.

Det hele endte med at Jacobsen som 16-åring sonet 35 døgn på enecelle og ble idømt et halvt års betinget fengselsstraff for en rekke kriminelle forhold.

- Dommen var for alt mulig; både våpen og tjuveri. Jeg satt i varetekt på «Bayer'n», forteller Jacobsen i den nye podkasten, og referer til den store gule fengselsbygningen i Åkebergveien i Oslo, i dag en del av Oslo fengsel.

Datt ut - Å sitte inne var heftig, og det har satt sine spor, innrømmer han overfor Dagbladet.

- Man får et ublidt møte med seg selv på den måten. Det skjedde jo også i en krevende alder, da man ikke selv helt veit hvem man er. Men jeg har greid meg, fastslår Jacobsen, som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for såvel «Seierherrene» (1991) som «Frost» (2004) og i dag bor og skriver på byens solside - Nordstrand.

- Hvorfor velger du å fortelle om dette nå?

- Jeg valgte det slett ikke. Det bare datt ut av meg. Så det er intervjuerens skyld, sier han med et smil.

Det er journalist Hallgeir Opedal - blant annet kjent for sine 18 år som featurejournalist og portrettintervjuer i Dagbladet - som har invitert seg selv hjem til kjente norske forfattere med opptaksutstyr i ryggsekken og laget podkasten, som er produsert av Fredrik Skavlans selskap Monkberry for forlaget Cappelen Damm med støtte av Fritt ord.

Podkasten vil du vil finne på Dagbladet.no og iTunes ukentlig framover, og Dag Solstad, Ingvar Ambjørnsen, Lars Saabye Christensen, Vigdis Hjorth og Karin Fossum er blant de andre forfatterne som har latt seg intervjue.

- Det er hyggelig hvis det kan løfte interessen for litteratur og fordype innsikten til de som er interessert. Jeg liker det at det er tilgjengelig hele tida. Har men akkurat lest en bok av Lars Saabye Christensen kan det jo hende man har lyst til å høre et dybdeintervju med ham, sier Roy Jacobsen.

Har skrevet ny bok - Å bli intervjua av Opedal skal man ikke kimse av. Jeg syntes det var både hyggelig og interessant - han er en mann som har lest det jeg har skrevet og veit hva det er jeg driver med - og jeg tror vi satt i tre timer før vi var ferdig. Samtalen handler om både liv og verk, og ikke bare en enkelt bok slik det gjerne blir i lanseringsintervjuer, men hele forfatterskapet, sier Jacobsen.

Som like godt åpner samtalen med å røpe at han akkurat har levert et nytt romanmanus til forlaget.

ÅPENHJERTIG: Roy Jacobsen har aldri tidligere ønsket å utdype tida da han var med i den beryktede Årvollgjengen. Nå forteller han at han ble dømt til et halvt års betinget fengsel og sonet 35 døgn varetekt på enecelle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅPENHJERTIG: Roy Jacobsen har aldri tidligere ønsket å utdype tida da han var med i den beryktede Årvollgjengen. Nå forteller han at han ble dømt til et halvt års betinget fengsel og sonet 35 døgn varetekt på enecelle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det blir den første siden unisont hyllede «De usynlige» fra 2013.

- Hva, sa jeg det? Vel - det er korrekt. Jeg er i ferd med å fullføre og skal ut med bok til høsten. Så mye mer enn det vil jeg ikke si foreløpig, sier Jacobsen.

NYSKAPNING: Det er tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal som står bak det oppsiktsvekkende intervjuet med Roy Jacobsen. Han jobber for Fredrik Skavlan og lager lager podcasten BokPod. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NYSKAPNING: Det er tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal som står bak det oppsiktsvekkende intervjuet med Roy Jacobsen. Han jobber for Fredrik Skavlan og lager lager podcasten BokPod. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer