KLARE FOR BRÅK: Oral Bee (Anders Kranmo Smedstad) gjør comeback i 2015. Han spiller også på fredagen under årets øyafestival. Her sammen med sitt crew, Mr. Pimp Lotion (Thomas Huse, t.h) og Big Ice (Andreas Wille Paulsen, bak). Foto: Endre Vellene
KLARE FOR BRÅK: Oral Bee (Anders Kranmo Smedstad) gjør comeback i 2015. Han spiller også på fredagen under årets øyafestival. Her sammen med sitt crew, Mr. Pimp Lotion (Thomas Huse, t.h) og Big Ice (Andreas Wille Paulsen, bak). Foto: Endre VelleneVis mer

Var utskjelte for sin rap om gangsters, bitches og pimps for 15 år siden - nå har gjengen fått uventet suksess

Spiller på Øya i dag. Men forventer bråk.

(Dagbladet): «Var ignorert, kritisert og blokkert. Du kjenner til historien, jeg har fått den publisert. Men nå er bransjefolk så varme i trøya. At de lister meg på P3 og de booker meg til Øya», over sløye westcoast-beats rapper Oral Bee om sin plutselige suksess i åpningssporet på sin seineste skive.

Fått suksess I på begynnelsen av 2000-tallet var han Norges mest utskjelte rapper. Han ble totalslakta for debutalbumet «Sånn vi putter det ned» i riksmediene, og ble ledd av for sin gangserrap der han snakket om rolige nabolag på Nesodden som «hood» og «getto».

- Folk skjønte ikke greia. Men det var en slags motivasjonsfaktor i det, sier Oral Bee nå.

Jadda! Spol 15 år fram i tid, og anmelderne triller femmere for skiva «Putter Det Ned 4Ever», Oral Bee selger ut konserter i Oslo og er invitert til å spille på selveste Øyafestivalen. Rapperen og hans gjeng «Da Playboy Foundation» skjønner ikke helt hva som har skjedd.

- Det er et sjokk. Vi har gjort den samme greia hele veien, vi. Så det å gå fra slakt til firere og femmere, er crazy, sier Oral Bee på sin særegne norsk godt ispedd amerikanske gloser.

Ironi Dagbladet møter «Da Playboy Foundation» i Botanisk Hage, eller «The Jungle» som de sier, rett utenfor Øyafestivalen på Tøyen. De forteller om mye motgang i tida da alle norske rappere så til østkysten for inspirasjon, mens de tre lagde westcoast-inspirert gangsterrap. De siste åra har gutta derimot sakte, men sikkert bygget opp et solid lydbilde som også er blitt mer populært i Norge.

- Men vi har lagd dette fordi vi liker det, ikke for å please noen andre, sier Big Ice.

Selv om få nordmenn ville jobbe med dem, har Oral Bee, Mr. Pimp Lotion og Big Ice produsert beats for flere amerikanske rappere. Ifølge dem selv har de også hele tiden hatt en fast norsk fanskare som har digget deres gangstertekster og sløye g-funk.

- Vi kaller dem for pimpgudens disipler, sier Oral og utdyper:

- Vi er beskyttet av pimpguden. Det er nok svaret på hvorfor derfor ting har endret seg. Vi har vært tro mot pimpguden. Det er et slags karma, sier han, smiler skjevt og demonstrerer hvordan han tilber sin gangstergud. 

- Men tvinner to doble w-er, vender seg mot vestkysten og kommer med noen bra ønsker. Man kan ikke avslutte med amen, men yabba, roper han og ser opp mot den knallblå himmelen mens de andre ler.

For det er mye humor i deres prosjekt, og de tre produsentene tror de yngre hip hop-hodene tar spøkene bedre enn de eldre.

BER TIL PIMPGUDEN. Oral Bee viser hvordan han ber til sin gangstergud mens han sitter sammen med Mr. Pimp Lotion (t.v.) og Big Ice i Botanisk Hage. Foto: Endre Vellene
BER TIL PIMPGUDEN. Oral Bee viser hvordan han ber til sin gangstergud mens han sitter sammen med Mr. Pimp Lotion (t.v.) og Big Ice i Botanisk Hage. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Det er ingen som kritiserer en skuespiller for å spille i en gangsterfilm. Men det er det vi gjør, vi spiller roller. Den yngre generasjonen har en helt annen holdning til det. De gamle grinebiterne måtte bare død ut for at vi skulle få lov til å skinne, sier Mr. Pimp Lotion.

Usikker på Øyakonserten Men selv med pimpguden på sin side, er de ikke sikre på hvordan dagens konsert på Øyafestivalen vil gå.

- Det var helt uventet at vi ble booket hit. Det var så urealistisk at vi aldri har hatt det som et mål. Så vi er spent på hvordan crowd vi får her. Før kastet folk ting på scenen og ville slåss etter konserter. Derfor er vi fortsatt litt usikre foran Øya-konserten, røper Oral Bee.

- Ja. Vi er litt som barn som har blitt slått i oppveksten. Vi frykter at det plutselig blir bråk, for det var standard i starten, sier Pimp Lotion før de alle tre går inn på øyaområdet for å sjekke ut mulig rømningsveier ut fra scenen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram