KOMMENTARER

Kims diktatur

Vår uutholdelige letthet

Veien fra å være en sadistisk tyrann til å bli en aspirerende fredsfyrste er underlig kort. Det viser tilfellet Kim Jong-un.

BARE SMIL? Kim Jong Un og Sør-Koreas president Moon Jae-in i historiske bilder. Foto: AP / NTB Scanpix
BARE SMIL? Kim Jong Un og Sør-Koreas president Moon Jae-in i historiske bilder. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter seieren over Hitler-Tyskland var Josef Stalin «Uncle Jo» i amerikanske medier. Han ble avbildet jovial og smilende, ofte med sin karakteristiske pipe. Sovjetunionen var USAs allierte i krigen mot Hitler-Tyskland. Glemt var tilsynelatende terroren og massemyrderiene fra 1930-tallet, selv om alle som ville vite, fortsatt visste.

Nå er Kim Jong-un plutselig en mulig partner i fred og atomnedrustning for USA og president Donald Trump. Forvandlingen har vært fascinerende. Det begynte med OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar. Isen med omverdenen smeltet litt da Kim bestemte at Nord-Korea skulle delta i lekene. Han sendte sin lillesøster Kim Yo-jong til OL. Der var hun diktatorens ansikt, eller kanskje snarere, menneskelige alibi. Men isen var langt fra brutt. På ærestribunen under åpningsseremonien sto hun sammen med USAs visepresident Mike Pence, men han nektet å hilse på henne.

Siden har det oppsiktsvekkende diplomatiet gått i rasende fart, og det endte så langt med toppmøtet mellom Kim Jong-un og og den sør-koreanske presidenten Moon Jae-in fredag i forrige uke. Der gikk de to lekende lett fram og tilbake over verdens best bevoktede grense de siste 60 åra, ved grensebyen Panmunjom. De klemte hverandre og smilte, og erklærte at de begge ville ha en permanent fredsløsning med fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer