STORT BOKPROSJEKT:  Alf van der Hagen har intervjuet forfatter Dag Solstad gjennom to år. I dag foreligger boka om hans liv og virke. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
STORT BOKPROSJEKT: Alf van der Hagen har intervjuet forfatter Dag Solstad gjennom to år. I dag foreligger boka om hans liv og virke. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / DagbladetVis mer

Var verken i farens eller brorens begravelse

11 år gamle Dag Solstad var alene mens faren ble begravet.

(Dagbladet): I dag lanseres intervjuboka «Uskrevne memoarer», som tar for seg Dag Solstads liv og virke. Det er Alf van der Hagen som har intervjuet ham gjennom 80 timer og over to år, og i dag foreligger den 500 sider lange verket.

Boka går kronologisk til verks, og beskriver oppveksten i fattige kår i Sandefjord. Foreldrene drev en kolonialbutikk, som de etter hvert ble tvunget til å selge. I boka står det at faren ble syk, og innlagt på sykehus for første gang på begynnelsen av 50-tallet.

Ikke i begravelsen Solstad beskriver seg som en fattiggutt, nederst på den økonomiske rangstigen. Moren forsørget familien for sin lønn, og de fikk ingen kommunal stønad.

Solstad var 11 år da faren døde, og han sier at han ikke vet hva han døde av, men at han lå syk i flere år.

Forfatteren, som i dag er 71 år, skriver likevel at dødsfallet kom som et sjokk, og at han ikke var i begravelsen.

«Nei. Elleve år. Skulle ikke være der», sier Solstad i boka, før han fortsetter med «Hva skulle jeg der å gjøre?».

Han forteller i boka at han ikke ville være der, og at han muligens spurte om å få slippe.

Hans storebror Cato, som var sjømann, var heller ikke i begravelsen, fordi han var på havet. 11 år gamle Solstad var alene da faren ble begravet.

«Jeg ventet på at gjestene skulle komme tilbake fra kirken. Det var ikke verre. Det var jo en sammenkomst etterpå», forteller Solstad, og sier at han under sammenkomsten var opptatt av å holde seg i skjul.

Ikke i brorens begravelse Solstad er en av landets mest populære forfattere, og har nærmere tjue romaner bak seg, i tillegg til både noveller og skuespiller.

Han har vært åpen om sin AKP-ml-tilknytning, men vært sparsom på detaljene rundt eget privatliv.

Solstads bror Cato giftet seg og bosatte seg i Spania. Han døde bare 57 år gammel. Solstad var heller ikke i sin brors begravelse.

«Jeg bestemte meg for å reise da jeg hørte det, men de begraver så fort i Spania. Han skulle i graven dagen etter, og dermed rakk jeg ikke ned», sier Solstad i boka.