Vårbøker fra Jensen og Jacobsen

Årets bokvår byr på en ny krimroman fra Roy Jacobsen, en selvbiografisk roman fra Axel Jensen, og Suzanne Brøgger og Ib Michael i norske oversettelser.

«Ismael» er navnet på Roy Jacobsens krim, som kommer ut både på Cappelen og i Bokklubben Nye Bøker i februar. Boka skal være en politisk og psykologisk thriller fra vår norske virkelighet. Hovedpersonen er en levende legende av en tidligere etterretningsoffiser.

Cappelen Forlag kommer også med en ny roman av alltid produktive Axel Jensen. «Jumbo» er tredje bind i Jensens selvbiografiske romanserie som begynte med «Senior» og «Junior», og som tilfelle var med de to første i trilogien har Jensen skrevet boka på engelsk. Olav Angell har oversatt Jensens roman tilbake til norsk.

Cappelen kommer også med to sterke danske bøker i vår. Først kommer Suzanne Brøggers «Jadekatten», seinere i år Ib Michaels «Prins». Det er Michaels første bok på Cappelen etter at forlaget overtok Aventuras skjønnlitterære liste i fjor.

Ellers kommer også Fam Ekman med en billedbok for voksne, Wera Sæther og Heidi Bonde med nye romaner, og Gro Dahle gir ut diktsamlingen «Dyrenes karneval». Og på faktasiden har Aftenpostens tidligere kulturredaktør Finn Jor skrevet en Arnardo-biografi.

Gyldendal

På Gyldendal får novellekunstneren Hans Herbjørnsrud nå gitt ut sine tre første samlinger på nytt, etter at høstens kritikeroste «Blinddøra» gikk opp i 5000 i opplag. Gordon Hølmebakk har redigert nok et bind med etterlatte Mykle-tekster, «Alter og disk. Brev og annen prosa, del II». Jan Erik Vold har vært redaktør for utvalgte dikt av Ernst Orvil, samtidig som han gir ut en bok om og av Gunvor Hofmo. «Mørkets sangerske» inneholder noveller, reisebrev og artikler av Hofmo samt flere essays av Vold om forfatteren.

Ellers kommer Marianne Fastvold med romanen «Tristan kommer», og Geir Pollen kommer med en mangfoldig roman der en antikvar i Bergen og hans stamfar fluefiskeren Hutchington står sentralt.

Svein Woje kommer med en roman der Judas Iskariot forteller sin versjon av historien om Jesus. Av oversatt litteratur gir Gyldendal blant annet ut John Bergers siste roman, «Fotokopier.

Pax Forlag

Pax Forlag kommer med «Den norske plakaten», plakatens kulturhistorie fortalt av Jorunn Veiteberg. I Pax Labyrinth kommer «Sjamanisme. Ekstasen og henrykkelsens eldgamle kunst» av Mircea Eliade, mens den japanske kultforfatteren Haruki Murakamis «Norwegian Wood» nå kommer i norsk oversettelse. På lista har Pax også «En stående algerierinne», en bok om Khalida Messaoudi og Algeries historie. Dag Østerberg kommer også med en oslososiologi i vår, der han blant annet presenterer en framtidsvisjon for Groruddalen.

Aschehoug

Blant Aschehougs vårutgivelser er Gerd Hennums «På sporet av beat-bohemene». Hennum skriver om den norske legen og kunstsamleren Reidar Wenneslands opphold i det amerikanske beatmiljøet, spesielt i San Francisco, på 50- og 60-tallet. Også fra Aschehoug i vår: den amerikanske rap-poeten Paul Beattys debutroman, «Hvit manns shuffle», brasilianske Patricia Melos roman «O matador» og Jørgen Lorentzens «Mannlighetens muligheter» - en analyse av menns erfaringer med det borgerlige matriarkatets oppløsning på slutten av forrige århundre, slik de skildres i Hamsuns «Mysterier», Garborgs «Trætte mænd», Strindbergs «Faderen» og Dostojevskijs «Idioten».

Oktober

Forlaget Oktober har to vårdebutanter, Trond Davidsen med romanen «Triggerhappy» - historier fra et urbant, hardbarket ungdomsmiljø, fortalt gjennom en ung kvinne - og Ole Halvorsen med diktsamlingen «I bed». Også Douglas («Generation X») Coplands nye roman, «Mikroslaver», står på lista, i likhet med Larbi Layachis 1964-klassiker, «Et liv fullt av hull».

Tiden

Poeten Markus Midre romandebuterer på Tiden i vår med «Elefantene», en slags kjærlighetsroman med handlingen lagt til London. Einar O. Risa kommer med en ny roman, «Nasjonaldagen», mens den oversatte litteraturen har en sterk topp i Richard Fords nyeste novellesamling, «Kvinner med menn». Også A.M. Homes «Slutten for Alice», Colm Tsibmns «Nattens historie» og bøker fra fantasy-mester Terry Pratchetts Discworld-serie står på Tidens vårliste.

Samlaget

Det Norske Samlaget har en romandebutant på vårlista, Grete Kleppen med «Ada». Også Finn Øglænd kommer med roman, hans «Sjelefred» er rik på svart humor og mannlige aktiviteter som øldrikking, biljard og sjekking. Else Karin Bukkøy står for novellesamlingen «Krusningar i landskap», mens Einar Sæter og Svein Sæter feirer veteranen Hans Hyldbakk i «Hans Hyldbakk - samtale med ein 100-åring».