Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vardø-radar for stjernekrig?

Kalde polarvinder pisker Vardø nådeløst, vinter som sommer. Nå blåser det enda farligere fra øst: Moskva har blinket ut den golde øya som atombombemål!

Årsaken er den omstridte superradaren som USA bygger med norsk velsignelse på toppen av øya. Er radaren et strategisk og viktig ledd i USAs atomforsvar, eller skal den bare overvåke atomsøppel og satellitter?

Russerne buldrer, og påstår hardnakket at Globus II-radaren innleder et nytt våpenkappløp og er et brudd på ABM-avtalen om nedrustning.

Norske myndigheter beroliger og avdramatiserer, men er også drevet fra skanse til skanse når det gjelder fakta om utbyggingen. Imens stålsetter vardøfolk seg mot den isnende vinden, og vet ikke helt om de kan legge seg trygt eller om de må frykte ragnarok.

FOR FOLK I VARDØ er glade i russere. I dag siger tunge russiske trålere mot havna og selger fisk til en industri som knapt hadde overlevd uten leveransene fra øst.

Ungkarer opplever en ny vår etter å ha møtt sjarmerende russiske damer med roser på kinn og knallrød leppestift. Og noen bitre partisaner kan ennå fortelle om sin stolte krigsinnsats for Sovjet mot vår felles fiende - Hitler-Tyskland, og ikke minst om de tunge tiår etterpå med overvåking og mistenksomhet fra norske myndigheter.

Men de historiske bånd, dagens fiskehandel og menneskelige kontakt er bare vekslemynter i den storpolitiske dragkamp som nå brygger opp. Vardø-radaren truer avspenningen og tillitsforholdet mellom øst og vest.

USA INVESTERER rundt en milliard i sitt superøye i Vardø, det er hemmelig hvor mye Norge må bidra med. Norge skal bemanne radaren, Forsvarets etterretningstjeneste driver stasjonen. Globus II, eller Have Stare som den heter i USA, avløser den utrangerte Globus I i Vardø. Globus I hadde som oppgave å overvåke russiske rakettoppskytinger.

- Ingen fare, Globus II er hjertelig velkommen til Vardø. De russiske protestene er uhørt skremselspropaganda, svarer Høyre-ordfører Hermod Larsen i Vardø når han blir konfrontert med truslene fra Moskva. I den russiske hovedstaden er de militære overbevist om at radaren er en del av USAs rakettforsvar, og de hevder at anlegget er et opplagt russisk atombombemål.

Den godslige Vardø-ordføreren er en iherdig forsvarer av radarsatsingen. Mindre kjent er det at han sjøl har bakgrunn fra E-tjenestens stasjon i Vardø. Det var hans arbeidsplass før han ble heltidspolitiker.

Globus II sto før på Vandenberg flybase i California. Der deltok den i tester for rakettforsvaret. Globus II skal være den mest nøyaktige radaren i US Air Force. Den skal være spesielt utrustet for å finne stridshoder og skille de reelle rakettene fra lokkeobjekter som skytes ut for å villede varslingssystemer.

Amerikanske forskere har overfor Bergens Tidende detaljert forklart hvordan og hvorfor Globus II står sentralt i USAs planer om et rakettforsvar. Programmet dreier seg om å bygge ut våpen som kan ødelegge fiendens atombomber i atmosfæren, før de sprer masseødeleggelse og død på amerikansk jord.

NORSKE STATSRÅDER , både nåværende og tidligere, har i Stortinget kategorisk avvist at radaren kan ha en slik funksjon. Forsker Ted Postol ved Massachusetts Institute of Technology kommenterte et svar fra tidligere forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll slik i Bergens Tidende:

- Statsrådens påstander var så spesifikke og utvetydige at man får inntrykk av at de ble utformet omhyggelig - og med hensikt - for å villede det norske Stortinget!

Postol hevder at Vardø-radaren er direkte knyttet til sentralen for USAs kommende rakettforsvar, langt inne i Cheyenne-fjellet i Colorado.

E-tjenesten brøt en barriere da etaten i 1998 sendte ut en pressemelding om Globus II-utbyggingen. Åpenhet var noe nytt, E-tjenesten fikk ros.

I pressemeldingen het det at Globus II skulle overvåke atomsøppel, skrot som farer rundt i verdensrommet. Det hørtes besnærende og fornuftig ut, en ren og skjær miljøutbygging i Vardø, finansiert av USAs militære myndigheter.

MEN NOEN MURRET og stilte spørsmål. Det var noe nytt at USAs militære plutselig demonstrerte miljøansvar, og det til og med så langt borte, like ved grensen til Russland!

Forskere påpekte at Vardø ligger på en høy breddegrad og derfor er et dårlig egnet sted for observasjon av romsøppel. Mye dårlig vær og kraftig nordlys er også forstyrrende elementer.

Plutselig endret Forsvarsdepartementet i Norge forklaring. I nye orienteringer nevnes ikke romskrot i det hele tatt, nå heter det at radaren «i hovedsak skal måle satellitters nøyaktige posisjon og bane».

Radarens produsent, Raytheon Systems Company i California, la ut detaljer om radaren på sine internettsider i fjor. Der sto det i klartekst at radaren skulle samle data om raketter. Etter press fra amerikansk sikkerhetstjeneste ble opplysningene fjernet fra nettet.

Både Utenriks- og Forsvarsdepartementet i Norge nekter å gi offentligheten innsyn i dokumenter om Vardø-radaren. Det gjelder også brevveksling mellom Norge og Russland.

Bergens Tidende har avslørt at radardokumentene systematisk er unndratt postjournalen i departementene. Forsvarsdepartementet har forklart dette med at brevene ikke ble oversendt offisielt, men overlevert «under hånda, kanskje i møte, over bordet».

DEN POLITISKE TAUSHET står i kontrast til opplysninger fra den pensjonerte etterretningsmannen Einar Hanssen, han var underdirektør i E-tjenesten og kjenner Globus II-prosjektet fra dets begynnelse.

- Nå har de greid det igjen, tenkte jeg. Norske myndigheter var blitt bløffet til å tro på den helt usannsynlige historien om at vi har bruk for en radar for å overvåke romskrot, sier Hanssen i et intervju med Bergens Tidende.

- Mitt motiv for å fortelle denne historien er at et land ikke kan se seg tjent med at den militære etterretningstjenesten staker ut kursen for norsk utenrikspolitikk, la han til.

Russlands utenriksminister Igor Ivanov har bedt om samarbeid med Norge om Vardø-radaren, hvis den har så fredelige oppgaver som det påstås. Russerne har også bedt om å få inspisere anlegget.

- Nei, det ser vi ikke noe behov for, lød svaret fra utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Derfor fortsetter ordkrigen. Og folk i Vardø og Finnmark lurer på om de uvitende er blitt dratt med i et nytt, skremmende atomkappløp. Radaren tjener den fjerne allierte USA, den nære nabo Russland er en venn for nordmenn i nord, men den kalde krigen har overvintret i noen hovedsteder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media