Våre gamle landsmenn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I SITT INNLEGG

«FrP og våre nye landsmenn» 13/4 søker Ulf Erik Knudsen å presisere sitt partis kultursyn. Derved sitter jeg igjen med flere spørsmål enn svar. For å fatte meg i korthet dropper jeg de fleste, om ikke de beste.

1. «... fremmede kulturer er i ferd med å bringe forkvaklede æresbegrep og blodhevn tilbake til Norge,» sier Knudsen. Er det hovedsaklig våre nye landsmenn som representerer gjensynet med æresdrap og blodhevn? Et lite bilde fra virkeligheten: Alle irakeres øverste myndighet i Irak og stedlig representant for Vestlige verdier - Paul Bremer - besvarte nylig lemlestelsen av fire amerikanere med å drepe 40 irakere i en moské. (Dette ifølge Dagbladets leder 13/4). Æresdrap, eller blind vold - det overbyr blodhevn med en hel kortstokk. Og det er helt i tråd med den kultur Bremer representerer, idet kravet om «tifold gjengjeldelse» derved er innfridd.

Kan FrP tenkes å gå på barrikadene mot denne terroristiske hevnkultur - før den når oss med sin integreringsiver? Eller er dette et eksempel på en akseptabel kultur fordi den «står nær vår egen»?

2. «... i innvandrerkulturer ligger trekk som vi vil kjempe med nebb og klør mot at skal integreres i norsk kultur. Dette gjelder (...) og terror,» hevder Knudsen. Er terrorisme et trekk ved innvandrerkulturer? La meg få utdype spørsmålet med noen nye. Er katolikkene i Nord-Irland, baskerne i Spania og Timothy McVeigh i USA «innvandrere»? Mener kanskje Knudsen at terror inngår i enkelte immigranters tradisjon? Er da terrorisme en del av pakistaneres, kurderes eller svenskers tankegang?

Hva mener egentlig Knudsen med å legge inn ordet «terror» i sitt innlegg - som hadde til oppgave å presisere FrPs syn på statlige midler til kultur? Kan det ha vært for å vekke våre gamle landsmenns frykt for de nye?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer