Debatt:  Krigsveteraner

Våre veteraner er vår stolthet

God oppfølging er bare mulig når vi ser på de samlede behovene.

ANSVAR: Vi skal som samfunn ta svært godt vare på veteraner som sliter med senskader, psykiske problemer og lidelser., sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Her under Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen idligere vi år. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
ANSVAR: Vi skal som samfunn ta svært godt vare på veteraner som sliter med senskader, psykiske problemer og lidelser., sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Her under Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen idligere vi år. Foto: Torstein Bøe / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Veteranforbundet SIOPS hadde en god kronikk i Dagbladet 1. november. Norske soldater gjør en viktig innsats hver eneste dag for sikkerhet og stabilitet i mange land, ofte med stor personlig risiko. For dette fortjener de respekt og anerkjennelse.

Ny forskning viser at de aller fleste veteraner klarer seg godt etter hjemkomst, men det er noen som sliter med senskader, psykiske problemer og lidelser. Dem skal vi som samfunn ta svært godt vare på.

Både nåværende og tidligere regjeringer har jobbet aktivt for å få et godt støtteapparat på plass. Mye er gjennomført, og vi er flere statsråder og departementer som jobber tett sammen, fordi god oppfølging bare er mulig når vi ser på de samlede behovene. Den videre oppfølgingen vil vi også denne gangen gjøre i samarbeid med veteranorganisasjonene.

Veteranene har fått et særskilt tilbud i Nav-systemet i form av et eget kompetansemiljø på Nav Elverum, som kan benyttes av veteraner og Nav-kontorer over hele landet. Mange har fått god hjelp med sine saker gjennom dette systemet.

Veteranene har gode erstatningsordninger. Nivået på ordningene er ikke endret. Enkelte erstatningskrav kan imidlertid være foreldet hvis de ikke er framsatt tidsnok. Det avgjørende er ikke når vedkommende tjenestegjorde i en operasjon, men om veteranen har framsendt sitt krav når han hadde tilstrekkelig kunnskap om skaden sin.

Veteranorganisasjonene er våre viktigste samarbeidspartnere. Vi har samme mål, nemlig å sørge for at veteraner får den anerkjennelsen, støtten og ivaretakelsen de fortjener. Å være veteran er først og fremst en beskrivelse av kompetanse – og en hedersbetegnelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.