Varg Veum blir mer romantisk

Les utdrag fra Gunnar Staalesens nye roman.

ROMANTISK KRIM: Gunnar Staalesen lover en litt mer romantisk Varg Veum enn det vi er vant med, i den nye boka som kommer til høsten.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROMANTISK KRIM: Gunnar Staalesen lover en litt mer romantisk Varg Veum enn det vi er vant med, i den nye boka som kommer til høsten. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): Hver lørdag i sommer presenterer Dagbladet utdrag fra høstens mest imøtesette romaner. Utdragene publiseres på Db.no/litteratur mandagen etter.

Les utdrag fra «Vi skal arve vinden» her.

Den femtende boka om Varg Veum åpner svært dramatisk. Han mangeårige venninne Karin Bjørge ligger livstruende skadet på sykehuset - kort tid etter at Varg har fridd til henne.

- Noen scener blir nok mer romantiske enn hva man er vant til fra den barske detektiven, sier Gunnar Staalesen til Dagbladet.

- Sånn sett blir det et element av kjærlighetsroman her også, selv om det ikke er så viktig som selve krimintrigen, sier Staalesen.

Miljøterrorisme og vindmøller
Krimintrigen tar denne gangen utgangspunkt i debatten rundt fornybar energi. En person som er involvert i et vindmølleprosjekt på vestlandet forsvinner sporløst, noen dager før en viktig befaring på området. Han er mannen til en av Karins venninne, og slik blir både hun og Varg trukket inn i historien, som også omhandler miljøterrorisme, religiøs fanatisme og en uløst forsvinningssak fra fortida.

- Nesten alle Veum-bøkene har et eller annet aktuelt tema i bakgrunnen. Jeg tar opp et spørsmål med mye konflikt i, og det er av konflikter man lager krimromaner, sier Staalesen.

Han mener miljøsaken representerer et av de viktigste spørsmålene vi alle stilles overfor, både privat og politisk.

- Hvor står du selv i saken?

- Jeg er mer grønnfarget enn industrifarget, for å si det sånn. En debatt som opptar meg, er inngrepene i naturen som miljøvennlig energi kan føre til. Den lange diskusjonen om utbygging av fosser har fått en moderne variant i planene om vindmølleparker langs hele kysten. Jeg synes forslaget om å bygge vindmøller langt ute i havet, er en bedre løsning, sier Staalesen.

Han innrømmer at det er et snev av vestlandspatriotisme i tematikken.

- En av personene i boka sier at den dagen man vedtar vindmøller i Nordmarka og på Tjøme, skal vi begynne å vurdere det langs vestlandskysten. Mange slike anlegg blir plassert langt vekk fra der maktsentrumet selv sitter, sier han.

Hamre påvirket av Floberg
Varg Veum er ikke bare aktuell i bokform. 27. august får en ny film om privatetterforskeren, «Skriften på veggen», premiere. I sommer ble to nye filmer spilt inn. 

- Hvordan er det å skrive om Varg Veum, etter at filmene kom. Lar du deg påvirke av skuespillernes tolkninger av karakterene?

- Trond Espen Seim er 20 år yngre enn det Veum er i de nye bøkene. Det er kanskje enkelte situasjoner der jeg får et glimt av ham, når jeg ser Veum fra utsiden. Men det gjelder i enda sterkere grad Hamre, som spilles av Bjørn Floberg, sier Staalesen.

- Jeg må nok innrømme at den figuren har blitt litt påvirket av skuespilleren.