VISES I USA: «Varg Veum - falne engler» er blant filmene som vises i løpet av «Varg Veum-festivalen» på den amerikanske nisjekanalen MHz Worldview i juli. Foto: FILMWEB
VISES I USA: «Varg Veum - falne engler» er blant filmene som vises i løpet av «Varg Veum-festivalen» på den amerikanske nisjekanalen MHz Worldview i juli. Foto: FILMWEBVis mer

«Varg Veum-festival» på amerikansk TV-kanal

Alle filmene på én uke.

||| De seks filmene om Gunnar Staalesens «Varg Veum» blir bredt eksponert på den amerikanske TV-kanalen MHz Worldview i sommer.

Fra mandag 13. til lørdag 17. juli kjører kanalen sin egen «Varg Veum-festival», som de kaller det, der de viser alle de seks filmene etter tur i beste sendetid.

I tillegg sender de også redigerte versjoner av et stort intervju med Gunnar Staalesen.

Håper på oppmerksomhet
- Vi er selvfølgelig riktig glade for det. Det betyr at noen liker filmen, og det er alltid positivt. Også er det selvfølgelig spennende at de velger å gjøre det på denne måten, sier produsent Peder Bose i Cinemiso til Dagbladet.

Han understreker at MHz Worldview er en forholdsvis liten nisjekanal på det amerikanske markedet. Ifølge kanalens hjemmesider når de ut til oppunder 27 millioner husstander over hele USA gjennom ulike kabelselskaper, men det er hovedsakelig i Washington D:C. de har sitt nedslagsfelt. Kanalen viser nyheter, programmer og drama fra hele verden.

- Det vi kan håpe på, er at dette skaper oppmerksomhet, som kanskje kan gjøre at en av de større distributørene vil kjøpe filmene, sier han.

I tillegg til i Norge og USA, «Varg Veum»-filmene er hittil vist på TV i Danmark, Benelux-landene, Polen og Tyrkia. Til høsten blir de vist i Sverige.

- Filmene er blitt riktig godt mottatt. I Belgia ble de vist sammen med de britiske Wallander-filmene, og fikk like mange seere som dem. Det tar vi som et godt tegn, sier Bose.

Ny Veum-film
Som Dagbladet tidligere har skrevet, er skandinavisk krim i vinden om dagen. Stieg Larssons siste bok i Millennium-trilogien topper for øyeblikket bestselgerlista til New York Times, og ifølge avisa åpner Larsson dørene for andre skandinaviske krimforfattere på det amerikanske markedet.

- Stieg Larsson har selvfølgelig gjort at det har blitt mye fokus på skandinavisk krim i det siste. Men dette startet jo allerede med suksessen til Sjöwall og Wahlöös bøker om Beck på 70-tallet, påpeker Bose.

27. august er en ny Veum-film, «Skriften på veggen», klar for norske kinoer. Her dukker blant andre Lene Nystrøm og danske Nikolaj Lie Kass opp.

- Denne filmen tar opp mye mer personlige ting omkring Varg Veum, røper Bose.