Varg Veum har drukket tett i tre år

Men snart er han tilbake på beina igjen.

FERDIG: Den planlagte runden på 15 filmer er over, og skuespiller Trond Espen Seim (til venstre) har gjort jobben. Gunnar Staalesen har også fått henvendelser fra Hollywood, blant andre fra agentene til Brad Pitt. Blir han den neste Veum? Foto: Oddmund Lunde
FERDIG: Den planlagte runden på 15 filmer er over, og skuespiller Trond Espen Seim (til venstre) har gjort jobben. Gunnar Staalesen har også fått henvendelser fra Hollywood, blant andre fra agentene til Brad Pitt. Blir han den neste Veum? Foto: Oddmund LundeVis mer

- Varg Veum har vært langt nede siden sist. Faste lesere vil huske at det skjedde dramatiske ting på slutten av forrige roman, «Vi skal arve vinden». Kjæresten til Varg Veum ble drept, og dermed kastet han seg over flasken. Når han fanges opp i den nye romanen, har Veum sittet og drukket tett i tre år. Men en ny sak klarer å trekke ham opp i dagslyset igjen.

Gunnar Staalesen forteller at utdraget som kan leses i dagens utgave av Dagbladet, fortellingen om en gruppe ransmenn, er et sideplot til hovedhandlingen.

Les utdrag av den nye Varg Veum-romanen her

- På et visst tidspunkt samler trådene seg, sier Staalesen. - Det ene plot'et møter det andre.

Men oppdraget som får Veum til å ta seg sammen, dreier seg om en tre år gammel jente som forsvant for 25 år siden. Moren ber Veum gjøre et aller siste forsøk på å finne ut hva som skjedde.

Dette er jo en type sak som gjør inntrykk på enhver som har hatt små barn. Det verste marerittet er at en unge forsvinner sporløst. Slike tragedier dukker jo opp i media fra tid til annen. Therese-saken er jo nettopp blitt brakt opp igjen. Ofte blir jo ikke slike saker oppklart i virkeligheten. Der har fiksjonen en fordel.

- Så Veums drikkfeldighet går over i løpet av boka?

- Ja, men innledningsvis vil nok mange kjenne igjen Veum fra de første fire, fem romanene.

- Kanskje enkelte føler at de får tilbake en svirebror?

- Det er mulig. En lang periode har jo Veum hatt sine problemer under krontroll, etter at han gikk gjennon en kur på en rusklinikk. Ellers er kanskje denne romanen preget av at jeg i fjor sommer leste om igjen noen av romanene til Ross MacDonald. Han var en av de beste plotmakerne i bransjen.

- Romanenes Veum er fortsatt i sving, etter at både filmutgaven og tegneserieversjonen er avsluttet?

- Ja, i hver fall foreløpig. 15 filmer er ferdige, og tegneserieutgaven er fullført med sju bind. Det har vært et spennende prosjekt, sammen med tegneren Mike Collins har jeg skrevet serien «Syv fjell». Når det gjelder film, gjenstår det å se hva som kan skje i Hollywood. Interessen for nordisk krim er jo stor ute i verden, og flere selskaper har vært interessert. Blant andre har Brad Pitt bedt om å få oversendt noen historier.

- Kunne han blitt en god Veum?

- Sikkert. De filmene som har vært lagd hittil, har til tross for lunken kritikk vært veldig populære. Mitt håp er at de kan skape en økt interesse også for bøkene. Ute i verden har pågangen vært større i det siste, særlig i Frankrike. Det er jeg glad for. Det var jo der man i sin tid først oppdaget kvalitetene hos de forfatterne jeg har vært mest inspirert av, særlig den fabelaktige stilisten Raymond Chandler. Jeg besøker en festival der hvert år og føler meg veldig godt hjemme.