16 ÅR I FENGSEL: Varg Vikernes sonet 16 år i fengsel for kirkebranner og drap, og er en selverklært rasist. Den ukritiske dekningen av hans siste plateutgivelse kan sammenliknes med fortellingen om japanske Issei Sagawa, som etter å ha drept og spist en kvinne oppnådde kultstatus i hjemlandet som restaurantanmelder, mener Bjørn Gabrielsen. 
Foto: Ingun Mæhlum
16 ÅR I FENGSEL: Varg Vikernes sonet 16 år i fengsel for kirkebranner og drap, og er en selverklært rasist. Den ukritiske dekningen av hans siste plateutgivelse kan sammenliknes med fortellingen om japanske Issei Sagawa, som etter å ha drept og spist en kvinne oppnådde kultstatus i hjemlandet som restaurantanmelder, mener Bjørn Gabrielsen. Foto: Ingun MæhlumVis mer

- Varg Vikernes er i ferd med å bli en nasjonalskatt

Det sier noe grusomt om Norge, mener Bjørn Gabrielsen.

||| På begynnelsen av 90-tallet, da black metal-bevegelsen først dukket opp i norsk offentlighet, var sjangeren uløselig knyttet til ord som «kirkebrann», «satanisme» og «drap», og det var bare en liten subkultur som brydde seg om musikken.

Men dette har endret seg. Da Varg Vikernes nylig utga sin plate «Belus», fikk han svært mange rosende ord i norske aviser. Få musikkanmeldere gjorde noen vurdering av Vikernes' tankegods, for eksempel hans stadig tilbakevendende og intense hat mot jøder.

Det synes Bjørn Gabrielsen, kommentator og litteraturanmelder i Dagens Næringsliv, er problematisk. Han mener Vikernes er i ferd med å bli en nasjonalskatt.

- Å hate jøder er en ærlig sak, og som historien har vist kan det fint kombineres med et kunstnerisk talent. Men å konsentrere seg utelukkende om lydbilde og musikalske referanserammer når man omtaler en ny utgivelse av Vikernes er et intellektuelt svik, skriver Gabrielsen i en kommentar i Dagens Næringsliv i dag.

- Jøder har elefantneserHan mener at hyllesten av Vikernes vitner om et land som har mistet sin ryggrad.

- Vi nordmenn kan være litt vel tolerante overfor totalitære uttrykk, historisk har man for eksempel sett norske intellektuelle forsvare Stalin. Aksepten av Vikernes mener jeg er uttrykk for noe dekadent. Vi sitter med våre trygge liv og aksepterer at det er slik, sier Gabrielsen til Dagbladet.

I kronikken viser han til en rekke utsagn fra Vikernes, blant annet ett fra boka «Vargsmål» (1994), der han hevder at jøder har elefantneser og elefantører. Når Vikernes ikke liker det andre skriver om han, brukes ofte «jøde» som skjellsord.

- Vikernes har gått gjennom mange endringer i form og utseende, fra å være satanist til å kle seg som en nazist, og nå ser han mer ut som en germansk bestefartype. Jeg oppfatter imidlertid hovedinteressen hans som ganske konstant, og det handler om å dyrke en mytisk forestilling om det urgermanske, som står i konflikt med jødedommen, sier Gabrielsen.

- Men en musikkanmelder er ikke nødvendigvis ekspert på disse tingene. Bør ikke han eller hun først og fremst vurdere det musikalske verket?

- Dette er ikke en enkelt musikkanmelders feil, men jeg mener den totale dekningen av denne utgivelsen vitner om litt mangelfulle redaksjonelle vurderinger. Jeg savner en helhetsvurdering, der også hans verdensanskuelse blir synliggjort.

Må skilleForfatter Håvard Rem har tidligere sammenliknet Varg Vikernes med Knut Hamsun, og det er et poeng han gjerne gjentar. Etter krigen ble Hamsuns bøker brent på bål, men da den intellektuelle middelklassen etter noen år begynte å gi hans forfatterskap en statusheving, ble det sett på som dekadent.

- I løpet av 60 år har vi lært oss å skille mellom nazisten Hamsun og forfatteren Hamsun. Nå må vi også lære oss å skille mellom Burzum og Varg Vikernes, sier Rem ril Dagbladet.

PROBLEMATISK: Nordmenn kan være litt vel tolerante overfor totalitære uttrykk, mener Dagens Næringslivs kommentator Bjørn Gabrielsen. 
Foto: Mette Møller / Dagbladet
PROBLEMATISK: Nordmenn kan være litt vel tolerante overfor totalitære uttrykk, mener Dagens Næringslivs kommentator Bjørn Gabrielsen. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Rem er aktuell med boka «Innfødte skrik», om norsk svartmetall. Han viser til at Vikernes' ideologi ikke har påvirket Burzum sine tekster, som oftere er naturbeskrivelser eller norrøne skildringer.

- Gabrielsen og gjengen kan gjerne jakte på de siste jødehaterne blant nordmenn, men dette hatet er jo mye lettere å påvise blant muslimer. Det mener jeg er et tankekors, sier Rem.

- Ikke galVarg Vikernes avslår via sin pressesekretær å la seg intervjue i forbindelse med denne saken.

- En persons politiske syn er ikke relevant med mindre det kommer fram gjennom musikken, og det gjør det ikke i dette tilfellet, skriver PR-ansvarlig Darren Toms i en e-post.

I et intervju med Stereogum nylig sa imidlertid Vikernes at han er en anti-religiøs og arrogant misantrop, og at han har store problemer med alt og alle i denne verden.

- Men jeg er ikke gal. Folk trenger ikke være som meg for å like musikken min. Vær en kristenfødt, svart homofil og feminist, som har konvertert til jødedommen. Eller enda verre: En muslim. Bare hold deg unna plenen min.

INGEN AUTORITET: Forfatter Håvard Rem sier Varg Vikernes ikke lenger er noen ideologisk autoritet for yngre black metal-band. Foto: Linda Næsfeldt
INGEN AUTORITET: Forfatter Håvard Rem sier Varg Vikernes ikke lenger er noen ideologisk autoritet for yngre black metal-band. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer