- Varg Vikernes er i ferd med å bli en nasjonalskatt

Det sier noe grusomt om Norge, mener Bjørn Gabrielsen.

16 ÅR I FENGSEL: Varg Vikernes sonet 16 år i fengsel for kirkebranner og drap, og er en selverklært rasist. Den ukritiske dekningen av hans siste plateutgivelse kan sammenliknes med fortellingen om japanske Issei Sagawa, som etter å ha drept og spist en kvinne oppnådde kultstatus i hjemlandet som restaurantanmelder, mener Bjørn Gabrielsen. 
Foto: Ingun Mæhlum
16 ÅR I FENGSEL: Varg Vikernes sonet 16 år i fengsel for kirkebranner og drap, og er en selverklært rasist. Den ukritiske dekningen av hans siste plateutgivelse kan sammenliknes med fortellingen om japanske Issei Sagawa, som etter å ha drept og spist en kvinne oppnådde kultstatus i hjemlandet som restaurantanmelder, mener Bjørn Gabrielsen. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| På begynnelsen av 90-tallet, da black metal-bevegelsen først dukket opp i norsk offentlighet, var sjangeren uløselig knyttet til ord som «kirkebrann», «satanisme» og «drap», og det var bare en liten subkultur som brydde seg om musikken.

Men dette har endret seg. Da Varg Vikernes nylig utga sin plate «Belus», fikk han svært mange rosende ord i norske aviser. Få musikkanmeldere gjorde noen vurdering av Vikernes' tankegods, for eksempel hans stadig tilbakevendende og intense hat mot jøder.

Det synes Bjørn Gabrielsen, kommentator og litteraturanmelder i Dagens Næringsliv, er problematisk. Han mener Vikernes er i ferd med å bli en nasjonalskatt.

- Å hate jøder er en ærlig sak, og som historien har vist kan det fint kombineres med et kunstnerisk talent. Men å konsentrere seg utelukkende om lydbilde og musikalske referanserammer når man omtaler en ny utgivelse av Vikernes er et intellektuelt svik, skriver Gabrielsen i en kommentar i Dagens Næringsliv i dag.

- Jøder har elefantneserHan mener at hyllesten av Vikernes vitner om et land som har mistet sin ryggrad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer