«Lords of Chaos»

Varg Vikernes kaller kritikerrost Mayhem-film for Hollywood-søppel

Ingen sentrale bandmedlemmer involvert i filmprosjektet.

Mayhem-filmen: Jack Kilmer, Jonathan Barnwell, Rory Culkin og Anthony De La Torre i Lords of Chaos regissert av Jonas Åkerlund. Foto: Sundance Institute
Mayhem-filmen: Jack Kilmer, Jonathan Barnwell, Rory Culkin og Anthony De La Torre i Lords of Chaos regissert av Jonas Åkerlund. Foto: Sundance InstituteVis mer

(Dagbladet:) Hollywood-filmen om det norsk black metal-bandet Mayhem hadde premiere under filmfestivalen i Sundance.

«Lords of Chaos» omhandler blant annet drapet på Øystein Aarseth, som ble stukket til døde av Varg Vikernes, kjent som Greven. Kirkebrenning og selvmordet til vokalist Per Yngve Ohlin er også ingredienser i filmfortellingen.

Regien er ved svenske Jonas Åkerlund, som før han slo seg opp som musikkvideoregissør for artister som Rammstein, Madonna og Lady Gaga var med å starte metalbandet Bathory.

Øystein Aarseth: I platebutikken Helvete i 1993, samme år som han ble knivdrept. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet
Øystein Aarseth: I platebutikken Helvete i 1993, samme år som han ble knivdrept. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer

Variety hyller Åkerlund, og kaller filmen «en morsom, tidvis skremmende antropologisk drama-komedie om hvordan usikre gutter hundser hverandre til å bli virkelig, virkelig slemme».

Rolling Stone skriver «som en true-crime studie som tilfeldigvis involverer headbanging, opp-ned-kors, vandalisme, kriminalitet og noen kule konsert-t-skjorter, regjerer Chaos»

- Ren fiksjon

Varg Vikernes er langt fra like begeistret.

- Etter det jeg har fått med meg av anmeldelser av filmen, så er dette ren fiksjon og har nærmest ingenting med virkeligheten å gjøre i det hele tatt. Jeg ser på filmen som et karaktermord, og lite annet, skriver Vikernes i en epost til Dagbladet.

- Men... hva annet kan man vente fra svin enn grynting? Det er jo Hollywoood som laget dette søppelet, fortsetter han.

Vikernes ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein «Euronymous» Aarseth, tre kirkebranner og tyverier.

Aarseth ble drept med 23 knivstikk i en leilighet i Oslo. Verken politiet eller retten trodde på Vikernes da han hevdet at drapet skjedde i nødverge.

De tre kirkene han ble dømt for å ha brent ned var Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell i Oslo. Han ble også dømt for et forsøk på brannstiftelse i Storetveit kirke i Bergen.

Vikernes slapp ut av fengsel i 2009, og har fortsatt å gi ut plater med bandet sitt Burzum. Han har dessuten flyttet til Frankrike og skiftet navn til Louis Cachet.

Jørn «Necrobutcher» Stubberud er en av grunnleggerne av Mayhem, og den eneste fra originalbesetningen som fortsatt er medlem av det toneangivende black metal-bandet.

Da filmen ble spilt inn i 2016 uttalte han seg svært kritisk til Dagbladet. Stubberud mente da at filmskaperne ikke var interesserte i å gjenskape historien korrekt.

- Det er bare ett kapittel som handler om oss i boka, og det har de hengt seg opp i. Filmen bygger på tragiske hendelser som har skjedd med oss. De tok seg ikke en gang bryet med å kontakte oss på forhånd. Jeg er mest skuffa over at de bruker vår historie og ikke ringer oss på forhånd.

Rory Culkin: spiller Aarseth i filmen. Foto: Sundance Institute
Rory Culkin: spiller Aarseth i filmen. Foto: Sundance Institute Vis mer

Ingen kommentar

Filmen er delvis basert på boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground», skrevet av Didrik Søderlind og Michael Moynihan.

Søderlind vil i dag ikke kommentere kritikken som har kommet mot boka eller filmprosjektet. Heller ikke Stubberud har mer å tilføye.

- Jeg venter med å kommentere dette ytterligere til jeg har sett filmen, skriver han i en sms til Dagbladet.

Tidligere har han sagt at han på et tidspunkt fikk lese manuset, og at han ikke kjente igjen karakterene.

Jørn Stubberud: Sentral i Mayhem fra starten. Foto: Raul Ruz/Dagbladet
Jørn Stubberud: Sentral i Mayhem fra starten. Foto: Raul Ruz/Dagbladet Vis mer

- Jeg har verken sett filmen, eller lest det ferdige manuskriptet, så velger og forholde meg taus intil jeg har sett filmen, sier Jan Axel «Hellhammer» Blomberg.

Trommeslageren har vært med i Mayhem siden 1988.

Deler av «Lords of Chaos» ble spilt inn i Oslo. Rory Culkin, som er lillebroren til mer kjente Macaulay Culkin, Emory Cohen, Sky Ferreira, Jack Kilmer, sønnen til Val Kilmer, og Valter Skarsgård, sønnen til Stellan Skarsgård, er blant navnene på rollelista.

I et intervju med Deadline sier Culkin dette om kontroversene rundt filmen og reaksjonene fra Mayhem-leiren:

- De avviser filmen, men på en måte avviser de også seg selv. Filmen er om den indre konflikten i bandet. Jeg tror ikke de noengang er helt fornøyd med noenting.

Sannhet og løgn

Regissør Åkerlund påstår i det samme intervjuet at det er typisk for hele black metal-verdenen å ta avstand fra en film som dette, og at nøkkelpersoner har vært med å utvikle filmen.

- Sannheten er at vi har vært i kontakt med de fleste av dem, og de viktige deltagerne i historien er opprømte over filmen.

Jonas Åkerlund: regissøren har selv metal-fortid. Foto: Sundance Institute
Jonas Åkerlund: regissøren har selv metal-fortid. Foto: Sundance Institute Vis mer

Mayhem har på sin side nektet Åkerlund å bruke musikken deres i «Lords of Chaos» .

Der filmversjonen av bandet spiller er det gjort nye opptak, selve filmmusikken er det islandske Sigur Ros som står for.

Til Collider forteller regissøren at det har tatt mer enn 10 år å realisere filmen, som ble spilt inn på bare 23 dager.

- Jeg vokste opp med denne historien og fikk den aldri ut av hodet.

Konfrontert med hva som er sant og hva som er diktning i filmen, sier han dette til Daily Dead:

- Historien har forandret seg og blitt fortalt på så mange forskjellige måter at det ikke er riktig av meg å si at dette er den sanne historien. Men det er på en måte den sanne historien. Ved å legge til «og løgner» i starten av filmen, gir jeg meg litt større frihet til å si at dette er vår måte å fortelle historien på.

Mayhem har i januar turnert i Australia og New Zealand. Deres foreløpig siste album kom ut i 2014.