ØKT DISTRIBUSJON: Musikken til Varg Vikernes' gamle musikkprosjekt Burzum er nå sluppet på nettbutikken iTunes. Her er Vikernes fotografert i sommer, i forbindelse med et intervju med Dagbladet. Foto: INGUN MÆHLUM
ØKT DISTRIBUSJON: Musikken til Varg Vikernes' gamle musikkprosjekt Burzum er nå sluppet på nettbutikken iTunes. Her er Vikernes fotografert i sommer, i forbindelse med et intervju med Dagbladet. Foto: INGUN MÆHLUMVis mer

Varg Vikernes' musikk på iTunes

Burzum når nye lyttere.

 (Dagbladet.no): Varg Vikernes' gamle enmannsprosjekt Burzum kan nå ut til mange nye lyttere, etter at musikken har fått iTunes-distribusjon. Det melder nettstedet Blabbermouth.net.

Albumene «Aske», «Det som en gang var», «Filosofem» og «Draugen» er nå for første gang gjort tilgjengelig for nedlastning på iTunes.

Burzum var et av 90-tallets desidert mest omdiskuterte black metal-band. Bak enmannsprosjektet stod Varg Vikernes (35), også kjent som Greven. I 1994 ble Vikernes dømt til 21 års fengsel for drapet på Mayhem-gitarist Øystein Aarseth. Dernest for å ha brent ned Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord, Holmenkollen kapell i Oslo og for forsøk på brannstiftelse i Stortveit kirke i Bergen.

Økt salg av Burzum-musikken som følge av iTunes-lanseringen kunne gitt sårt tiltrengte inntekter til Vikernes, som sitter med en gjeld på 40 millioner kroner etter kirkebrannene. Men det er usikkert om han kan få noen glede av de eventuelle musikkinntektene.

I et intervju med Dagbladet i sommer fortalte Vikernes at gjelden hans øker med fem millioner kroner årlig i bare renter.

- Det er sjanseløst for meg å tilbakebetale det beløpet. Dessuten mottar jeg krav fra Oslo kommune på mange millioner flere ganger i året hvor jeg får kort betalingsfrist. Jeg skjønner ikke at de gidder. Det hjelper ingenting, sa han.

I samme intervju fortalte Vikernes at han planlegger å gi ut sitt sjuende album. Det første Burzum-albumet kom i 1992, det siste i 1999.

Rett før intervjuet med Dagbladet hadde Vikernes fått sitt tredje avslag på søknad om prøveløslatelse.