Vårherres telt

Kirkene er enda tommere enn vanlig. Færre gjemmer seg på bedehusene. De troende søker åndelig føde i friluft.

 HAR SPREDD SEG:  De karismatiske vibrasjonene fra Aril Edvardsen og Sarons dal har spredd seg til floraen av kristne sommerfestivaler. 
Foto: Erling Hægeland
HAR SPREDD SEG: De karismatiske vibrasjonene fra Aril Edvardsen og Sarons dal har spredd seg til floraen av kristne sommerfestivaler. Foto: Erling HægelandVis mer
Kommentar

Norsk kulturliv er festivalisert. Aktivitetene buntes sammen i pakker. Slik er det i Kristen-Norge også. Folk søker intenst samvær. Reportere og fotografer i den kristne dagsavisa Vårt Land trekkes dit som de profane medienes musikkjournalister til Roskilde og Øya. Festivaler er mediale fluepapir.

Det kryr av sommerstevner for ulike retninger og menigheter. IVårherres hus er det mange rom og trange kott, men om sommeren blir veggene bygd ned og de troende og trosretningene flyter mer over i hverandre. Det er ikke bare den innerste krets i de troendes rekker som drar på sommerstevne. Det kan også dukke opp mer vaklende og søkende som blir fanget inn.

På de kristne sommerstevnene blir det slikket sol, badet og grillet som på andre campingplasser. De troende møter likesinnede fra søstermenigheter fra hele landet og gjester fra misjonsmarken til sosialt samvær, troens fornyelse og vederkvegelse. På formiddagstreff og kveldsmøter er uttrykksformer mer mangfoldige enn i de hjemlige menighetene. På den måten bygger de troende opp et spirituelt forhåndslager til å tære på i mørkere stunder.

Sommerstevnene er ikke Den norske kirkes hjemmebane. Feriebiskop Fjertnes og hans kolleger residerer når de statsansatte prelatene tar ut velfortjent ferie og overtid. Karismatiske talere har størst appell. Den hellige ånd har omgivelser og stemninger for å gjøre sine gjerninger. I slike oaser av åndelighet kan selv de engstelige og forsiktige bli lokket av tungetale, eller i det minste bli revet med i lovsang med svingende armer i oppad strekk.

Ungdomsfestivalene er en egen sjanger, med utagerende dans til kristenrock og hallelujaprising mellom bibelstudiene. Kristne foreldre føler seg trygge når de sender sine unge på kristne ungdomsfestivaler for at de skal møte annen prektig ungdom og blir styrket i troen. En tilleggskvalitet er selvfølgelig at det er en spennende sjekkearena, for mer varige enn farlige forbindelser.

Når mørket faller på i lumre sommerkvelder, blir rytmene mer suggererende og åndeligheten inderligere. Det ligger en eim av erotikk og mystikk rundt leirbålene og frister til mørkets gjerninger. Willy Pedersens forskning viser at kristen ungdom kan skille seg fra annen ungdom i samlivsteori, men ikke i seksuell praksis. Da er det greit å vite at det er lettere å få tilgivelse enn forlatelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.