Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Variert kino-høst

Den årlige filmfestivalen i Haugesund markerer for alvor starten på den norske kinohøsten. Hovedprogrammet på festivalen gjenspeiler hva vi etter hvert får se, og lerretet er bokstavelig talt bredt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som seg hør og bør en norsk festival åpnes og avsluttes et ukelangt arrangement med hjemmeprodusert vare. At en pakke på fire filmer inneholder en debutant (Torun Lian), en veteran (Eva Isaksen) og to dokumentarer fra norsk virkelighet borger for en spennende, norsk Haugesund-uke.

Drøm og virkelighet

Film kan bringe det virkelige livet tett innpå deg, eller la deg sveve et par timer i drømmeland - ofte begge deler på en gang. Høstens tilbud, og det blir jo større enn de 28 hovedfilmene, byr på det rene eventyr i gjensynet med den fordums helt «Zorro», romantisk epos med Robert Redford i «Hestehviskeren», en vill dopturné med Johnny Depp i «Frykt og avsky i Las Vegas» og et sarkastisk-aktuelt blikk på amerikanske presidenter i «Presidentkandidaten» med John Travolta.

Det blir både komikk og tragedie. Enkelte, som italieneren Roberto Benigni, tør å slippe komikken løs på den største av alle katastrofer - annen verdenskrigs jødeforfølgelser - i «Livet er herlig».

Vi får se Oscar-kandidater og Cannes-vinnere, dramaer om alt fra predikanter (Robert Duvalls «Apostelen») til krigen i Libanon.

Debatt

Noen filmer skaper kontroverser. På høstmenyen står to som har vakt diskusjon ved sin tilnærming til et så delikat tema som pedofili. Todd Solondz' «Happiness» inntar et meget skeivt blikk på amerikansk forstadsidyll og vant kritikerpris i Cannes. Men filmen ble for sterk kost for dens amerikanske distributør, og det har kostet tid og hurlumhei før den nå kommer på kino i USA. Adrian Lynes filmatisering av Vladimir Nabokovs «Lolita» er vist omtrent i smug i New York. Det har ikke hjulpet Lyne at kritikere som har sett den langt fra finner «Lolita» støtende.
Muligens er man i USA mer opptatt av eldre menns omgang med unge kvinner.
I alle fall er det bra at produksjoner som disse to uten problemer settes opp her.

Den største høstfilmen av alle vises imidlertid ikke i Haugesund. Det er Steven Spielbergs «Redd menig Ryan», kinoklar i oktober. Spielberg tilbyr ikke drømmer, denne gangen. Han ber oss se på det verst tenkelige i livet og ta det inn over oss. Noen ganger er film også viktig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!