GJELDSTYNGET: Statsminister i Hellas Alexis Tsipras.
GJELDSTYNGET: Statsminister i Hellas Alexis Tsipras.Vis mer

Vågespillet om Hellas

EU har viktigere utfordringer enn Hellas.

Meninger

Det pågår et vågespill, tilsynelatende uten ende, mellom Hellas og EU rundt den greske gjelda. Den greske statsministeren, Alexis Tspiras, nærmer seg igjen flere frister både for tilbakebetaling av gjeld og utbetaling av lønn og pensjoner. Før månedsskiftet måtte han inndra penger fra kommunekassene for å betale lønn og pensjoner og for å kunne betale Pengefondet gjeld den 12. mai.

Den 11. mai er neste møte av de 18 finansministrene i Euro-gruppa. Da bør en ny redningspakke til Hellas, med et kriselån på rundt 7,2 milliarder euro i bytte mot greske reformer, være klar. En avtale skulle ha vært klar i februar, men det er den ennå ikke.

Forhandlinger i helga viser heldigvis framgang. Etter krangelen mellom finansministrene i Riga den 24. april ringte den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, til Tsipras, og de to ser ut til å ha nærmet seg hverandre. I mangt er dette Hellas mot Tyskland, fordi de andre landene som mistror Hellas, følger tysk ledelse. Tsipras trakk så sin finansminister, Yanis Varoufakis, som har satt sinnene i kok blant de andre finansministrene, forsiktig til side i forhandlingene.

Lørdag kom en politisk overraskelse fra tysk side da president Joachim Gauck uttalte seg til fordel for et gresk krav om krigserstatning etter Andre Verdenskrig. Hellas krever 278,7 milliarder euro. Gauck har ingen politisk makt, men stor moralsk makt. Merkel har ikke irettesatt ham. Offisielt har Tyskland tidligere avvist kravet tvert. Gresk gjeld og tysk erstatning har lite med hverandre å gjøre. Men ingenting ville være bedre enn gresk-tysk forsoning.

Vågespillet er lett å forklare: Tsipras, Merkel og andre ledere vil tekkes sine velgere framfor å forklare dem deres misforståelser. Det er kanskje lurt, men ikke klokt. Den greske gjelda er enorm for Hellas, men småtteri for EU. Hellas trenger reformer, men grekerne tåler ikke flere lidelser. Den greske økonomien trenger vekst. Ingen er tjent med et sammenbrudd i Hellas med uforutsigelige ringvirkninger.

I EU er man finke med forlik. Vi tror og håper, for Europas og grekernes del, at forhandlingene kommer i mål. Europa har nå mye viktigere utfordringer i Ukraina og i Middelhavet.