Vår makt - uten ære

Jeg ser ingen grunn til å heise flagg på 17. mai i år.

Ikke lenger fredsnasjon: Motstandere av Muammar Kadhafi har arrestert en person de mistenker å være leiesoldat fra Tsjad. Jeg skammer meg over at mitt Norge, som ett av bare seks NATO-land, kastet seg på en diffus FN-resolusjon og nå aktivt deltar i Libyas borgerkrig, skriver Gert Nygårdshaug. Foto: AP / SCANPIX
Ikke lenger fredsnasjon: Motstandere av Muammar Kadhafi har arrestert en person de mistenker å være leiesoldat fra Tsjad. Jeg skammer meg over at mitt Norge, som ett av bare seks NATO-land, kastet seg på en diffus FN-resolusjon og nå aktivt deltar i Libyas borgerkrig, skriver Gert Nygårdshaug. Foto: AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er trist denne våren og jeg føler skam. Jeg finner liten hygge i fuglesangen i hagen, i rådyrmulen som snuser mot kjøkkenvinduet, i de stolte, fargerike fasanene som tripper rundt husveggene. Årsaken til mitt tungsinn og min skam ligger ikke i nærmiljøet, men har sitt utspring i følgende faktum: At Norge, mitt land, som ett av bare seks NATO-land kastet seg på en på flere punkter diffus FN-resolusjon og som nå aktivt deltar i Libyas borgerkrig. Der de 22 andre NATO-landene avsto fra umiddelbar deltagelse. Om vår ære og vår makt - for å bruke Nordahl Griegs ord - skal bety at vi i fremtiden skal fremvise Norge som et av de mest aggressive NATO-landene som ivrer etter å krige i land fjernt fra våre grenser, da vekker fuglesang om våren, 17. mai og barnetog ikke lenger noen glede hos meg.

Jens, Kristin, Jonas og Grete F, dere har sikkert sett fjernsynsbildene der Kadhafi-motstanderne viser frem døde, sorte soldater fra nabolandene. Leiesoldater. Her er en liten historie som dere kan tenke på i kveldene fremover før dere sovner, eller om dere er på sykkeltur i Nordmarka:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer