Vår ungdoms paradis

Onsdag avduket ungdommene minnesmerket for de falne AUF-erne under den spanske borgerkrigen. To dager seinere hadde de fått mange nye falne.

FORTSATT ET PARADIS:  Ungdommene på Utøya dagen før tragedien. «Forhåpentligvis vil flere veteraner enn meg ta med telt til Tyrifjordens perle i juli 2012. For å hedre ofrene og en organisasjon jeg er svært stolt av å ha brukt store deler av ungdomstida mi på», skriver artikkelforfatteren. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix
FORTSATT ET PARADIS: Ungdommene på Utøya dagen før tragedien. «Forhåpentligvis vil flere veteraner enn meg ta med telt til Tyrifjordens perle i juli 2012. For å hedre ofrene og en organisasjon jeg er svært stolt av å ha brukt store deler av ungdomstida mi på», skriver artikkelforfatteren. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«AUF har i snart 110 år vært opptatt av internasjonal rettferdighet og solidaritet. Det er mye å være stolt av i vår historie. En av tingene vi kan være mest stolt av, er kampen mot fascismen». Ordene tilhører AUFs leder Eskil Pedersen, og innledet en tale han holdt på Utøya om ettermiddagen onsdag 20. juli i år. Rundt ham sto hundrevis av glade, forventningsfulle AUFere på sommerleirens første dag. Han fortsatte: «Det er noe som heter at man må kjenne historien for å forstå samtida og forme framtida.» Deretter avduket han, sammen med Finn Erik Thoresen i Norsk Folkehjelp, en minnetavle like ved Hovedhuset på det sentrale platået på øya. Minnesmerket hedret AUFerne som falt i De internasjonale brigader under den spanske borgerkrigen (1936-39). Akkurat denne uka var det 75 år siden borgerkrigen brøt ut. Under overskriften «Til minne om dem som falt» ble en nyhetssak om minnetavla lagt ut på AUFs nettside fredag 22. juli klokka ti.

Noen få timer seinere, nøyaktig to dager etter Pedersens tale, hadde organisasjonen fått mange nye falne. Denne gang ikke i kamp mot general Francos «cruzada» (korstog) i en krig langt borte, men ofre for et privat korstog fra en norsk høyreekstremist på det sted AUFere i generasjoner har kalt «Tyrifjordens perle». Utøya er ikke et hvilken som helst leirsted. Det er AUFs egen øy, på mange måter selve hjertet i organisasjonen, høytidelig overlevert av Einar Gerhardsen som gave fra fagbevegelsen i 1950. Siden den gang har tusener av unge brukt den lille øya til å få nye venner, politisk skolering og personlig utvikling kombinert med ekte fellesskapsfølelse. De siste dagene har flere hundre «Utøya-veteraner» i alle aldrer delt gode minner fra øya på en nyopprettet Facebook-gruppe. Hver time føyes nye til. Det er verdt å ta vare på de gode minnene i en tid som denne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer