Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Våre vakre amazoner

Vesten elsker bilder av vakre kurdiske kvinner med gevær som slåss mot IS.

KRIGSMALING: Kvinnelige kurdiske Peshmerga-soldater ruster seg til kamp mot IS i Irak og Syria. Foto: DPA / NTB Scanpix
KRIGSMALING: Kvinnelige kurdiske Peshmerga-soldater ruster seg til kamp mot IS i Irak og Syria. Foto: DPA / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kvinnelige kurdiske Peshmerga-soldatene er så langt fra forestillingen om tilslørte og passiviserte muslimske kvinner som det er mulig å komme. Fortellingene om deres kamp mot IS-krigere og deres heltemodige befrielse av kidnappede og voldtatte jesidi-kvinner, har gått verden rundt. De er blitt kåret til årets kvinner 2014 av CNN.

Det fortelles igjen og igjen at IS-menn er redde for å bli drept av kurdiske kvinnesoldater, for da kommer de ikke til paradis hvor de berømte 72 jomfruene venter på dem med lengsel. Historien slår an, særlig fordi det er en av de få positive nyhetene som kommer ut fra den traurige krigen i Syria. I jakten på helter er det greit å ty til de modige Peshmerga-kvinnene. At de er unge og vakre gjør ikke reportasjene mindre tiltrekkende. Men bildet har flere nyanser.

En av dem som kan nyansere er Dilar Dirik, kurdisk kvinneaktivist og universitetsstipendiat fra Cambridge, som gjester årets Saladindager i Oslo. Under tittelen «Badass Kurdish Women» river hun opp de stereotype forestillingene om de sexy kvinnesoldatene. Hun angriper det orientalistiske perspektivet, der vestlige medier blir fascinert ved å oppdage at det finnes en feministisk revolusjon blant kurdere. Hun påpeker at hennes generasjon kurdiske jenter har vokst opp i vissheten om at kvinnelige motstandskjempere er en del av deres identitet. Det finnes mange av dem i kurdisk historie.

Kurdiske kvinner har ikke bare slåss mot IS? kvinnefiendtlige verdensbilde. Som nasjonsløse kurdere har de deltatt i væpnede konflikter i områder som er både tyrkiske, syriske, irakiske og iranske. I tillegg har kvinnene hatt en sterk patriarkalsk kultur å kjempe mot. I kurdiske samfunn har det vært tradisjon for både tvangsekteskap, æresdrap og kjønnslemlestelse. Særlig i de irakiske og iranske områdene har kurdiske kvinner stått svakt. En rapport fra Europaparlamentet i 2007 tok for seg den hyppige frekvensen av selvmord blant kurdiske kvinner.

Dilar Dirik påpeker at det er de kurdiske kvinnene som er mest opptatt av kvinnefrigjøring som også er de ivrigste i kampene mot IS. I Syria er de organisert i «Kvinnenes forsvarsenheter» (YPJ), som er en del av «Folkets forsvarsenheter» (YPG). En tredjedel av kurderne som deltok i kampene om den syriske byen Kobane, var kvinner.

Mens vesten mer enn gjerne glorifiserer de kurdiske kvinnesoldatene som deltar i kampene mot IS, er det et paradoks at deres allierte i denne kampen - Tyrkia, USA og EU - har stemplet det kurdiske arbeiderpartiet PKK som en «terroristorganisasjon». Ifølge Dilar Dirik består omtrent halve PKK av kvinner. Akkurat den delen av historien er visst ikke fullt så salgbar.

Hele Norges coronakart