HARD TONE: Partileder Siv Jensen i Frp oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HARD TONE: Partileder Siv Jensen i Frp oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Siv Jensen serverer store og hårete løfter:

Varm luft i asylpolitikken

Det nærmer seg valg og Frp følger en gammel oppskrift: Partiet snakker høyere og skarpere om innvandring. Men har ordene substans, eller er det mest varm luft?

Kommentar

Det var et stort og hårete løfte Siv Jensen ga på partiets pressekonferanse fredag. Hun vil stanse asylinnvandringen i Norge, og la fram fem punkter som skal støtte opp om det. Samtlige punkter handlet om kontroll, bevæpning og overvåking, ingen om integrering. Formålet er meget tydelig: Frp vil verne om sitt politiske eierskap når det gjelder en streng innvandringspolitikk. Viktige velgergrupper har sterke følelser og meninger på dette feltet. Her vil Siv Jensen være suveren grunneier.

Målet om å stanse asylinnvandringen er ved nærmere ettersyn valgflesk av aller feiteste type. Siv Jensen vil opprette egne asylmottak i utlandet, slik at de som søker om asyl i Norge må søke derfra. Tidligere har Frp også gått inn for at asylsøkere skal settes på lukkede mottak fram til deres oppholdssituasjon er avklart. Som vi ser er det prosessen som skal gjøres strammere og mer avskrekkende. Noen stans i all asylinnvandring er helt urealistisk, ikke minst fordi Norge har internasjonale forpliktelser når det gjelder flyktninger.

Siv Jensens øvrige punkter peker alle i samme retning: Folk som kommer til Norge, eller som har fått opphold her, skal nøye kontrolleres og overvåkes for å unngå at terrorister og kriminelle sniker seg inn. Frp vil intensivere tvangsreturer og innføre permanent grensekontroll. Kontrollen med dem som oppholder seg i Norge skal styrkes, og partiet vil ha mer overvåking og «bekjempelse av radikaliserende aktiviteter». Det skal åpnes for generell bevæpning av politiet i de distriktene som ønsker det. Partiet vil øke kravet for å få norsk statsborgerskap fra sju til ti år og med troskapsløfte til Norge.

Isolert sett er ikke noe av dette veldig nytt eller overraskende. Samtidig er det grunn til å merke seg at både partiets politikk og retorikk er blitt hardere og mer uforsonlig. Her ser vi resultatet av en politisk tyngdelov: Når opinionen skifter må partiene bevege seg for å holde sin posisjon. I Norge – og resten av Europa – er skepsis og mostand når det gjelder innvandring på stigende kurs. Et sentralt omslag kom i 2015 da rundt 30 000 søkte om asyl i Norge.

Frp har helt rett i at de fleste partiene har kommet etter dem når det gjelder en restriktiv asyl- og innvandringspolitikk. Poenget er at det også driver Frp til en enda hardere politikk. Uten slike taktiske skifter vil partiet fremstå som utvannet på sitt viktigste politikkområde.

Dette medfører et dilemma som partiet helst ikke vil snakke om. Den mest innvandringsfiendtlige delen av folket har meninger som er diskriminerende og i strid med rettsstaten og menneskerettighetene. Mange av disse trekkes mot Frp, bl.a. fordi de ikke har et mer ytterliggående alternativ. La meg samtidig si klart og tydelig: Her handler det om holdninger som ikke deles av Frp og som partiet ikke skal lastes for. Samtidig må vi forvente at Siv Jensen og Frp holder sitt hus i orden, og trekker tydelige grenser mot ekstreme holdninger. På dette området har partiet en viktig oppgave.

Siv Jensens siste utspill bekrefter at debatten om asyl og innvandring har fått enda skarpere kanter. Konkurransen om å ha de hardeste klypene er tøff. Det skal visstnok handle om realisme. Alt annet er naivisme, liberal globalisme, misforstått humanisme og det som verre er. Et slikt perspektiv virker nokså trangt, grått og pessimistisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.