Varme minner fra bøljan blå

Erindringer fra sjømannslivet av stor betydning for ettertida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Disse to eventyrlige og opplysende bøkene bugner av kunnskap som har gått hus forbi i de forholdsvis tallrike bøkene om skip, redere, tonnasje og rederier.

Men det fins unntak, fra de seinere åra fins Guri Hjeltnes, bind av «Handelsflåten i krig 1939- 1945. Sjømann lang vakt» som er bygd opp på muntlige beretninger fra menige sjøfolk på dekk, i bysse og maskin. Verket fikk støtte av regjeringen og ble finansiert av Utenriksdepartementet. De to bøkene som anmeldes her, er imidlertid oppstått av seg selv.

Begynte i BA

Bøkene har overhodet ikke noe offisiøst over seg. De er sprunget ut av en ukentlig spalte Edvard Pettersen startet i Bergensavisen i mai 2000, hvor sjøfolk ble oppfordret til å fortelle. Det kom inn så mange fortellinger og bilder at bok nummer én «Vi som dro til sjøs» ikke var til å unngå, som de to forfatterne, kledelig beskjedent formulerer det.

Opplag på opplag ble revet bort. Sjøfolk fra Kautokeino til Mandal, fra Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland, USA og Australia meldte seg med mer stoff, så det måtte bli enda ei bok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer