Varme, sorg og surrogater

To romaner om tap av nære familiemedlemmer og en novellesamling om frynsete menneskeskjebner er nominert til Brage i år.

I fjor gikk Brage-prisen for skjønnlitteratur for voksne til en forfatter som etter mange virksomme forfatterår fikk sitt store gjennombrudd: Frode Grytten og novellesamlingen «Bikubesong». Andre som har fått den, er Ingvar Ambjørnsen og Bergljot Hobæk Haff.

Flere litteraturkritikere undrer seg over at Jonny Halbergs «Flommen», som i disse dager har fått strålende kritikker, ikke er blant de nominerte. Det er derimot:

Bjarte Breiteig (26) debuterte ned novellesamlingen «Surrogater» i 1998. Bragepris-nominasjonen går til «den vanskelige andreboka», nok en novellesamling ved navn «Surrogater».

«Breiteig er en forfatter som gjennom det minimale maner fram viktige erkjennelser om sårbarhet, ensomhet og taushet,» skriver Anne Lise Jomisko i Dagbladets anmeldelse, og sammenlikner Breiteig med novellekunstnere som Kjell Askildsen og Raymond Carver.

Cecilie Enger (37) fikk noe av et gjennombrudd i sommer med «Brødrene Henriksen». Romanen skildrer to brødres tette forhold i etterkant av morens død. Et tragisk utgangspunkt, men »Som leser føler du deg varm om hjertet etter endt lesing. Det er ikke dårlig, bare det.» Dette skrev en begeistret anmelder Øysyein Rottem, som mener at boka vagt kan minne om Göran Tunströms «Juleoratoriet».

Per Petterson (48) har med «I kjølvannet» også skrevet om å miste noen som står en nær, i etterkant av ulykken med passasjerfergen «Scandinavian Star» i 1988. «Det er en underliggende sårhet i Pettersons litterære stemme, som bidrar til å avvæpne all bitterhet og sorg. Kanskje har den aldri vært større enn i denne siste romanen,» står det å lese i Christopher Hals Gylseths anmeldelse. I 1997 ble Petterson nominert til Nordisk Råds litteraturpris for «Til Sibir».

Mer om forfatterne og bøkene:

Bjarte Breiteig

Forfatterside

Surrogater anmeldt av Anne Lise Jomisko

Cecilie Enger

Forfatterside

Brødrene Henriksen anmeldt av Øystein Rottem

Første kapittel av «Brødrene Henriksen»

Per Petterson

Forfatterside

Utdrag fra «I kjølvannet»

Intervju med Harriet Eide

I kjølvannet anmeldt av Christoffer Hals Gylseth