Varmet opp i Sør-Afrika

DURBAN, SØR-AFRIKA (Dagbladet): Bendik Hofseth varmer opp for plateslipp 4. oktober med en lynturné i Sør-Afrika. Sist helg slapp han smilet løs i Durban, i samspill med lokale jazzstjerner. Nå savner han mer direkte kommunikasjon med publikum i Norge.

Den nye CD-en skal bringe gleden tilbake til norsk popmusikk. Navnet? «Smilets historie».

Saksofonisten og vokalisten er i ferd med å avslutte sin afrikanske flørt i disse dager. Etter konserter i Cape Town, Durban, Nelspruit, Johannesburg og Krüger-parken, vender han nesa hjemover for å møte publikum og kritikere. Neste uke slippes den nye plata, der Hofseth synger sine egne komposisjoner.

- Jeg savner mer direkte kommunikasjon med publikum i Norge. Det virker som musikere i mange land i sør kan tillate seg å være hele mennesker, sier Hofseth til Dagbladet.

Politisk figur

Han opptrådte for et fullsatt BAT-senter i Durban lørdag sammen med blant andre gitaristen Ray Phiri, kjent fra Paul Simons «Graceland»-album.

- Phiri er en viktig politisk figur i sitt eget land. Det er forfriskende å se at musikere kan være bærere av politiske og intellektuelle tendenser. Også i Brasil hadde jeg inntrykk av at det intellektuelle filteret mellom musikere og publikum var tynnere enn i Skandinavia, sier Hofseth.

Lørdag var han i et lekent humør. Sammen med Phiri, Gito Baloi og den lokale trekkspill-legenden Nico Carstens maktet Hofseth å trekke det flerkulturelle publikummet ut på dansegulvet. Nordboeren viste blant annet store ferdigheter i «township swing», en sørafrikansk stil-art. En lokal kritiker var imponert over Hofseths fragmenterte, stakkato improvisasjon.

Nasjonsbygger

- Slike begivenheter er viktige for å bygge den sørafrikanske nasjonen, sier konsertarrangør Peter Rorvik ved Centre for Creative Arts ved universitetet i Durban. - Det viser at kreativt samarbeid er mulig på tvers av kulturer og landegrenser. Musikk er et eksepsjonelt medium for kommunikasjon, siden det er en enkel måte å samle folk på, sier Rorvik. Det siste året har Bendik Hofseth deltatt i musikkprosjektet Shuttle 99, iverksatt av Nordisk Ministerråd. Seks musikere, inkludert Hofseth, har snekret låter til helaftens konserter i Norge og Sør-Afrika.

HETT I SØR: Bendik Hofseth varmet opp i Durban. Her sammen med Ray Phiri.