Varmt fra kalde strøk

Underholdende og ærlig om familien Aasheim/Amundsens overvintring i ei fangsthytte på Svalbard.

BOK: Eventyreren Stein P. Aasheim har skrevet sin hittil beste bok. Den handler ikke om ekspedisjonsliv i Himalaya eller Sibir. Den handler om familieliv.

Aasheim er en egen merkevare innen norsk ekspedisjonslitteratur. Ikke bare har han besteget Mount Everest, syklet gjennom Sahara, gått Norge på langs og klatret opp Trollveggen - han har også beskrevet turene med selvironisk og skarp penn, både i bøker og i et utall magasiner.

Men der de tidligere bøkene har kretset rundt høye fjell, store prestasjoner og sterke menn, går «Svalbard - fangstfamilien på 79° N» i en helt annen retning. Hvem skulle vel tro at barskingen Stein P. skulle skrive ei koselig familiebok?

Overvintring

Men det er det han gjør. Historien er som følger: Sommeren 2002 reiser forfatteren, samboeren Ragnhild Amundsen og døtrene Eline (13) og Ingvill (6) til fangsthytta Austfjordneset på Svalbard. Her blir de værende. I ett år.

Hytta er 25 kvadratmeter stor. Det er milevis til nærmeste nabo. Døtrene lengter hjem. Samboeren ville heller tatt et friår i Provence. Og raskt slår både påhengsmotoren og motorsaga seg vrang. Aasheim tar seg i å tvile på hele opplegget.

De fleste ville gitt opp og reist hjem etter ti dager. Men denne familien svikter ikke drømmene sine og holder ut både hjemlengsel, isbjørnbesøk og mørketid. Aasheim skildrer oppturene og nedturene på Austfjordneset med oppsiktsvekkende ærlig penn. Han lar leseren komme så tett på familielivet at jeg noen ganger føler at jeg sitter inne i hytta og sniklytter på samtalene. Her er det latter og gråt, furting og glede. Her er de vanskelige dialogene mellom far og fjortis, mann og kone. Og, ikke minst, her er det livsglede. I bøtter og spann.

Forteller

De som måtte tro at ei dagbok fra ett års familieliv blir kjedelig i lengden, må tro om igjen. Stein P. Aasheim er en fremragende forteller, og i denne boka veksler han mellom actionfylte opplevelser i naturen, hverdagsfilosofi, barneoppdragelse, julegaveverksted, motorreparasjoner, hundehold og familiesamhold. Bare for å nevne noe.

Stein P. har skrevet den varmeste boka om kalde strøk jeg noen gang har lest.

Familien Aasheim/Amundsens opphold i fangsthytta på Svalbard kommer snart som tv-serie i tre deler på NRK1.