Varmt, og røft

Om å takle det vanlige og det uvanlige. En opptur av en bok.

Hun har en hang til å tegne vinger på det meste, Ola Jansens kjæreste Marianne. En skilpadde med vinger gir henne premie i en konkurranse i bokillustrasjon. Nettopp et slikt fantasidyr er talende for Tove Nilsens siste bok «Etter Kairo». Ikke et dramatisk dyr, men en skapning litt underligere og litt mer flygende enn normalen.

FOR HOVEDPERSONEN Ola Jansen er normalen ikke noe lett begrep. Han har en gal lektorfar som i forskrudd idealisme står på verandaen og roper at hele verden er et åndelig morass. Mens mor har lukket seg inn bak nedrullede gardiner med fantasier om Marlon Brando. Ola både lengter etter normalen og funderer på hva den egentlig er.

Hvis alle mennesker måtte skrive en liste over galskaper og uvanligheter i egen familie, hva i himmelens navn er da normalt? spør han.

Ola er gift med Marianne, hvis familie er en av de få som tåler «full blenderåpning». Det gjør ikke livet lettere. Tove Nilsen har ikke skrevet en bok om psykiatri, men en humoristisk skildring av den lavprofilerte Ola Jansens liv i noen høst- og førjulsuker i Oslo. Midt i julemaset reiser han til Kairo med en blind venn.

En utfordring av det evige spørsmål om sansenes subjektivitet: Hvordan kan vi vite om vi ser, hører og sanser det samme?

Alt dette fortalt med den røffe humoren som Tove Nilsen behersker så godt. Kjappe replikkvekslinger, skikkelser tatt på kornet og salige oppgjør, klisjeer som at «verden er liten». Den er for faen ikke liten, sier Ola og tar innover seg kloden og menneskenes avsindige muligheter. En av de snusfornuftige damene på jobben advarer ham: «Men du kan jo ikke reise fra deg selv, Ola. Problemene tar man jo med seg samme hvor i verden man drar.» «O himmelske enfold. Noen skulle dissekert ordhell av den typen og naglet dem til opphavsmennene sine,» tenker Ola i sitt stille sinn.

FORTELLEREN I «ETTER KAIRO» er en mann. Det er ikke første gang Tove Nilsen skriver med mannlig hovedperson. Bare noen få ganger, i beskrivelsene av Olas erotiske lengsel etter Marianne, blir man i tvil og kommer på at forfatteren er kvinne. Tove Nilsen er en så etablert forfatter at hun kan tillate seg å ha kjenninger, også denne gangen møter vi igjen Marlon Brando, August Strindberg og Göran Tunström. Hun er en forfatter som behersker den fabulerende fantasien på en dønn down-to-earth-måte.

Ola Jansens manøvrering og takling av det vanlige og det høyst uvanlige liv er en opptur å lese.

Les intervju med Tove Nilsen.