Våroffensiven

Scenariet er klart. Amerikanske militære strateger ser for seg at Taliban skal knuses en gang for alle.

ISLAMABAD:

Våren er i anmarsj, men det er ingen lys og lett stemning i Afghanistan. Angsten er til å ta og føle på. Slagplanen er lagt. Under ledelse av amerikanerne har koalisjonsstyrkene innledet en offensiv som har som mål å ødelegge Taliban-bevegelsen og terrornettverket al-Qaida. Høydepunktet, selve kronen på verket, skal være pågripelsen av Osama bin Laden.

Våroffensiven består av tre ledd: økt terroristjakt i Afghanistan, pakistanske militæraksjoner i stammeområdene i North Western Frontier Province (NWFP) i Pakistan og nært samarbeid mellom amerikansk etterretning og pakistanske militære. I all stillhet besøkte CIA-sjef George Tenet nylig Isamabad for å diskutere operasjonen, spesielt med sikte på å bruke den amerikanske spesialstyrken «Task Force 121» på pakistansk jord. Denne styrken, som har fått æren av å ha arrestert Saddam Hussein, er nettopp overført fra Irak til Afghanistan.

Pentagon tror at bin Laden, egypteren Ayman al-Zawahiri, mulla Omar og et femtitalls al-Qaida-topper er drevet opp i et hjørne i fjellkjeden Toba Kakar, som ligger i grenseområdet mellom Baluchistan (Pakistan) og Afghanistan.

I FØRSTE OMGANG

har deler av den pakistanske hæren gått til aksjon i stammebeltet på grensa til Afghanistan. Stammer som blir tatt for å gi skjul til folk som er ettersøkt, blir hardt straffet med blant annet bøter. Hus blir ødelagt, butikker stengt og forretningsvirksomhet stanset, offentlig ansatte mister jobben og kjøretøy blir beslaglagt. Så langt har flere titalls pakistanske soldater, uskyldige sivile og utenlandske terrorister mistet livet i sammenstøt. For kort tid siden ble seks afghanske flyktninger og åtte medlemmer av waziri-stammen skutt ned og drept ved en kontrollpost i Sør-Waziristan fordi de pakistanske soldatene tok dem for å være militante. Dette har skapt kraftige reaksjoner. Stammene vil at hæren skal trekke seg tilbake, mens de politiske opposisjonspartiene ønsker avklaring gjennom en politisk prosess. Muttahida Majlis-e-Amal (MMA), alliansen av seks islamistiske partier, har truet med å trekke tilbake sin støtte til president Pervez Musharraf og hans regjering. Dette sinnet, som for første gang retter seg mot den pakistanske hæren, kan skade operasjonen som er satt i gang for å ta knekken på Taliban.

Aktiviteten på den pakistanske siden av grensa blir fulgt opp av amerikanske styrker på den afghanske siden. I den østlige delen av Afghanistan har amerikanerne tidligere gjort mer eller mindre sporadiske forsøk på å lokalisere og arrestere medlemmer av Taliban, mens de nå har satt i gang en mer generell offensiv mot bevegelsen. I denne «hammer og ambolt»-operasjonen mellom amerikanerne og deres pakistanske samarbeidspartnere er målet å sørge for at spådommen om at Taliban kommer styrket tilbake, ikke går i oppfyllelse.

TALIBAN HAR OGSÅ

trappet opp. I dag kontrollerer de flere områder i Zabul-provinsen i den sørlige delen av Afghanistan. I Paktia-provinsen har president Hamid Karzais regjering mistet kontrollen over ni av distriktene og risikerer å miste resten. En del av Paktia-distriktene styres nå av Gulbuddin Hekmatyars parti Hizb-e-Islam, andre av stammeledere som ganske enkelt er fiendtlig innstilt til det amerikanskstøttede Karzai-regimet. De viktigste personene i Taliban-bevegelsen som kommer til å spille en avgjørende rolle under sommerens offensiv, er mulla Omar som opererer i områdene mellom Kandahar, Oruzgan og Zabul, Saifulla Mansoor som kontrollerer Zarmat og Gardez-området, Ustad Farid og Kashmir Khan som holder til i Kunardalen og Jalaluddin Haqqani og hans gerilja som befinner seg i fjellene i Paktia-provinsen.

Scenarioet er klart. Amerikanske militære strateger ser for seg at Taliban skal knuses en gang for alle. Men selv i startgropa lurer to farer. Hvis ikke fellesoperasjonen allerede innledningsvis klarer å stanse en ny framvekst av Taliban i Afghanistan og Pakistan, vil USA legge et enormt press på pakistanske myndigheter for å få tillatelse til at amerikanske styrker trapper opp virksomheten på pakistansk territorium. Skulle det skje, vil det få store politiske konsekvenser. Hvis våroffensiven ikke lykkes, vil Taliban og paramilitære grupper ta det som et bevis på at amerikanerne ikke kan vinne sin krig i hjertet av al-Qaidas «hjemland». Selv om bin Laden blir arrestert eller drept, kan ikke offensiven kalles en suksess, ganske enkelt fordi det handler om langt mer enn én mann.

DET ER FULLT

mulig at aksjonene i Afghanistan og Pakistan de neste par månedene vil føre til at Taliban og al-Qaida går i oppløsning. Det kan til og med tenkes at Osama bin Laden forsvinner. I så fall vil dette bli feiret som en stor seier - å bruke militærmakt i krigen mot terror blir rettferdiggjort. Men det vil være fullstendig villedende, akkurat som det var galt å tro at alt opprør i Irak ville forsvinne med arrestasjonen av Saddam Hussein.

Hvis den planlagte våroffensiven ikke lykkes, og det viser seg at Taliban likevel klarer å operere i deler av Afghanistan denne sommeren, hva da? Da vil neppe amerikanerne stoppe opp og tenke seg om en gang til. Tvert imot kommer de bare til å sette inn enda flere styrker i «krigen mot terror», som snart går inn i sitt fjerde år.

Oversatt av Marit Jahreie