Varsel for bokhøsten

Kan det komme noe godt ut av en bokhøst uten en eneste roman fra en forfatter som slutter på -stad? Fins det «gode» og «dårlige», eller «fete» og «magre» bokhøster? Fins det andre faste størrelser i bokhøsten enn Aschehougs hagefest og enda ei bok om Knut Hamsun?

ÅRETS BOKHØST

, for eksempel. Hva blir høydepunktet? Umulig

å si. Hvem ville gjettet at Per

Pettersons «Ut og stjæle hester» mer eller mindre skulle vinne fjorårets bokhøst? Rekk opp hånda. Tenkte meg det. Det forutsigbare gjelder ikke i bokhøsten. At ei bok om Gro Harlem Brundtland skrevet av hennes mann selger i bøtter og spann det ene året, betyr ikke at dette kan gjentas i år etter år. Det fins ikke engang noen lov som sier at bøker om Knut Hamsun eller av Arne Treholt - uten sammenlikning for øvrig - må selge ut et hvilket som helst opplag. Forleggerne har større vanskeligheter enn bokbransjeavtalen. Spådomskunst er en av dem.

SOM DET GÅR

fram av en reportasje i dagens avis er ingen av -stad-dikterne (tre av bokklubbens «fire store», Kjærstad, Solstad, Fløgstad pluss Elstad) ute med bøker. Et par av dem er ute med essay, men det teller liksom ikke. Essay kommer også Per Petterson med, dessuten vårens litterære provokatør (ifølge Hanne Ørstavik) Trude Marstein. Hvem får smake pisken denne gangen?

ØRSTAVIK KOMMER

for øvrig med ny roman. Det samme gjør Bergljot Hobæk Haff, Lars

Ramslie, Erlend Loe - og Lars Saabye Christensen kommer med noveller som ifølge ryktene skal være i særklasse. Tidligere har Dag Solstad skrevet bok om Aker. Denne gangen har en annen tidligere marxist-leninist, Torill Brekke, skrevet bok på

oppdrag fra en representant

for kapitalismen, Jens P. Heyerdahl. Gamle klassefiender blir som nye.

AT DE ALLER STØRSTE

trærne ikke vokser inn i årets bokhøst, kan være en fordel for underskogen. Kanskje får vi nå øye

på folk som Jon Øystein Flink, Tormod Haugland, Brit Bildøen, Kyrre Andreassen og Levi

Henriksen. Sistnevnte er allerede oppdaget av Bokklubben Nye Bøker. Og hva ser vi? Både Jan Erik Vold og Stein Mehren kommer med diktsamlinger. Jo da, dette kan bli moro.