Varselsskuddet fra Utøya

Bare et samfunn som har latt seg blende av sin egen søken etter trygghet kan dømme Breivik utilregnelig.

MÅLRETTET: Breiviks morderiske presisjon representerer det verste i oss. Ikke den gales fortapthet, men den ondes målrettethet, skriver den danske forfatteren Carsten Jensen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
MÅLRETTET: Breiviks morderiske presisjon representerer det verste i oss. Ikke den gales fortapthet, men den ondes målrettethet, skriver den danske forfatteren Carsten Jensen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da omfanget av Anders Behring Breiviks berserkergang med bomber og geværer gikk opp for meg, fikk jeg et déjà vu, til en desemberdag nesten tjue år tidligere, under krigen på Balkan.

Jeg var i et kapell utenfor den kroatiske byen Podrovska Slatina. På gulvet foran meg lå likene av 34 eldre mennesker, som var blitt drept et par dager før. Deres eneste forbrytelse var at de sto i veien for den farlige fiksjonen som kalles «etnisk renhet». De var kroater, men ifølge deres bødler, en gruppe serbiske soldater, burde de vært serbere. Derfor kunne de utryddes, utviskes, korrigeres, omtrent som om de hadde vært grammatiske feil i en skolestil, som nå med viskelær ble fjernet fra det papir de hadde forurenset med sin tilstedeværelse.

Det var et balkansk Utøya, begått av sinte, unge menn med desperat behov for å bekrefte hvem de var, og i det at de var etniske serbere hadde de funnet det enkleste og mest dødbringende svaret av alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer