Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Varsler aksjon mot Bernander

Ungdomsprotest mot dokumentar-avgjørelse.

l(Dagbladet.no): Organisasjonene Press - Redd Barna ungdom og Changemaker varsler aksjoner utenfor NRK i ettermiddag.

Årsaken er kanalens avgjørelse om å ikke sende Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge».

- Avgjørelsen er helt utrolig. Norge er verdens største våpeneksportør målt i antall innbyggere. Filmen er et viktig bidrag til en nødvendig debatt om disse tingene, og likevel blir den sensurert. Folk fortjener faktisk å vite hva som skjer, og hvor norske våpen havner, sier Jens Aas-Hansen, leder i Changemaker, til Dagbladet.no.

Press og Changemaker skal stille i blodige klær og spille døde, samt selge leketøysvåpen med bind for øynene.

- Kan du fastslå at Borgen er sensurert?

- Jeg kan vel ikke si at han er sensurert, i rent faglig forstand. Men NRKs avgjørelse fører til amputering av en debatt som må opp i lyset. Det er viktig at det norske folk ikke lever med illusjonen om fredsnasjonen Norge, når det ikke er det reelle faktum.

Changemaker ønsker bedre kontroll på eksport av våpen, for å sikre at de ikke blir brukt mot uskyldige sivile. Aas-Hansen mener filmen viser viktige eksempler på at denne kontrollen ikke er god nok.

- Den viser viktige caser i forhold til Irak, men vel så viktig er det at det er umulig å få dokumentasjon på hva som skjer i forhold til våpensalg til utviklingsland. Håndvåpen dreper rundt 500 000 årlig, og det er ekstremt dårlige krav til kontroll, hevder han.

HARDE REAKSJONER: NRK-redaktørenes avgjørelse om å ikke sende «Et lite stykke Norge» møter protester. FOTO: LARS EIVIND BONES
HARDE REAKSJONER: NRK-redaktørenes avgjørelse om å ikke sende «Et lite stykke Norge» møter protester. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
KRITISK: Changemaker-leder Jens Aas-Hansen mener NRK knebler en viktig debatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling