Varsler bøter om ikke TV 2 sender nok norsk barne-tv

TV 2 fortsetter som kommersiell allmennkringkaster. Men Medietilsynet kan ilegge TV 2 sanksjoner hvis de ikke oppfyller kravene.

ENIGE: I dag signerte Trine Skei Grande og Olav T. Sandnes avtalen om kommersiell allmennkringkasting. Dermed forplikter TV 2 seg til å være et kommersielt alternativ til NRK. Foto: NTB Scanpix
ENIGE: I dag signerte Trine Skei Grande og Olav T. Sandnes avtalen om kommersiell allmennkringkasting. Dermed forplikter TV 2 seg til å være et kommersielt alternativ til NRK. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag undertegnet TV 2-sjef Olav T. Sandnes og kulturminister Trine Skei Grande avtalen hvor TV 2 forplikter seg til å være en kommersiell allmennkringkaster.

Ifølge avtalen vil staten kompensere TV 2 med inntil 135 millioner kroner per år i fem år. Det betyr at TV 2 får 657 millioner kroner fra staten i løpet av avtaleperioden.

- Jeg er glad for at TV 2 påtar seg dette oppdraget. Med dette sikrer vi en fortsatt sterk tilstedeværelse for TV 2 i Bergen de neste fem åra. Vi trenger et slagkraftig redaksjonelt TV-miljø på flere steder enn i Oslo for å få inn flere perspektiver, sier Trine Skei Grande i en pressemelding.

Det er særlig to punkter Kulturdepartementet og TV 2 har brukt lang tid på å bli enige om:

Det ene var TV 2s modell for regnskapsmessig skille mellom allmennkringkastingsoppdraget og annen virksomhet. Det andre var hvordan de skulle oppfylle kravet til lokalisering.

Se hovedpunktene i avtalen nederst i saken.

Oppbemanner i Bergen

Siden Kulturdepartementet har satt krav om at hovedredaksjonen må ligge minst 100 kilometer fra Oslo, betyr det for TV 2s del at hoveddelen av de redaksjonelle avgjørelsene må tas i Bergen.

TV 2, som har en Oslo-basert ledelse, har tidligere argumentert for at de har oppfylt kravene fra regjeringen.

Da avtalen ble undertegnet i dag, sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes at de oppbemanner med ti nye «ressurser», hovedsakelig i Bergen. Disse personene skal jobbe med allmennkringkastingsoppdraget. Han sa også at de vil fortsette med Nyhetskanalen og lokalkontorene, selv om dette ikke er en del av avtalen.

- Avtalen sikrer at TV 2, vår hovedkanal, fortsetter å være en sterk konkurrent til NRK, slik vi har vært de siste 26 åra. Den sikrer også produksjon av riksdekkende nyheter her fra Bergen, barne og ungdomsprogrammer, og nytt norsk film og TV-drama, for å nevne noe, sier Sandnes.

Krever at nyhetssjef må bo i Bergen

Til Dagbladet sier kulturminister Trine Skei Grande at de har gitt beskjed om at neste nyhetssjef i TV 2 må bo i Bergen, i motsetning til i Oslo, som i dag.

- Hvordan skal dere sikre at hoveddelen av de redaksjonelle avgjørelsene i TV 2 tas i Bergen?

- Det gjør vi med antallet ansatte som tilhører nyhetsavdelingen i Bergen, og halvparten av alle avgjørelser skal tas i Bergen, sier Grande.

- Ifølge avtalten skal hoveddelen av avgjørelsene tas i Bergen?

- Det vi har diskutert er at de i dag har en nyhetsredaktør som bor i Oslo. Vi skjønner at vi ikke kan endre stillingene som er i dag, men vi har sagt at neste nyhetssjef bør ha Bergen som bosted, sier Grande.

Dette skal TV 2 levere

Ifølge Kulturdepartementet er det også etablert et regnskapsmessig skille mellom TV 2s allmennkringkastings­virksomhet, som skal støttes med offentlige midler, og annen virksomhet, som faller utenfor oppdraget.

Når avtalen trer i kraft 1. januar neste år skal TV 2 skal ha daglige nyhetssendinger, tilby norskspråklig barne-TV og programmer for unge og bruke minst 250 millioner kroner på førstegangsvisninger av norsk film og tv-drama i avtaleperioden.

Kan få bøter

Ifølge Kulturdepartementet må TV 2 årlig dokumentere at kravene i avtalen er oppfylt, og hvert år må de også dokumentere behovet for kompensasjon.

Medietilsynet vil føre tilsyn med avtalen, og dersom TV 2 ikke oppfyller kravene kan de ilegge kanalen sanksjoner.

Blant sanksjonene de kan ilegge TV 2, er å redusere beløpet kanalen ellers ville fått utbetalt for å være allmennkringkaster. TV 2 kan også bli ilagt tvangsmulkt, det vil si en type bot.

- Størrelsen på et eventuelt overtredelsesgebyr eller tvangsmulkt på vil bestemmes etter en konkret vurdering, der man blant annet ser på bruddets art og grovhet, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, i en e-post til Dagbladet.

Avtalen skulle ha vært på plass i desember i fjor, før den ble utsatt til forsommeren, og deretter utsatt igjen.

Hovedpunktene i avtalen

TV 2s allmennkringkastingsoppdrag vil være forpliktende i hele avtaleperioden. Avtalen vil tre i kraft 1. januar 2019 og vare fram til 31. desember 2023.

Dette er hovedpunktene fra avtalen.

  • Majoriteten av de redaksjonelle beslutningene skal tas 100 km utenfor Oslo (Bergen).
  • Majoriteten av de redaksjonelt ansatte i både hovedredaksjonen og den sentrale nyhetsredaksjonen skal ha sitt arbeidssted 100 km utenfor Oslo (Bergen).
  • Det er etablert et regnskapsmessig skille mellom TV 2 sin allmennkringkastings­virksomhet, som skal støttes med offentlige midler, og annen virksomhet, som faller utenfor oppdraget.
  • TV 2 skal ha daglige nyhetssendinger.
  • TV2 skal tilby norskspråklig barne-TV og programmer for unge.
  • TV 2 skal bruke minimum 250 millioner kroner på førstegangsvisninger av norsk film og tv-drama i avtaleperioden.
  • Innholdet skal tilbys på én lineær tv-kanal, og i tillegg må allmennkringkastingsinnholdet gjøres tilgjengelig på Internett.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer